Begrijpen we eigenlijk wel waar onze kennis vandaan komt?
- Fragmenten
- Begrijpen we eigenlijk wel waar onze kennis vandaan komt?
Deze Nacht van NTR spreken we met socioloog Irene van Oorschot over haar onderzoek naar hoe mensen kennis opdoen - strafrechters, boswachters, maar ook gewone burgers.
Elke dag doen we allerlei kennis op. In het dagelijkse leven doen we dat vaak om meer grip op de wereld te krijgen. Maar in veel beroepsgroepen is kennis essentieel voor belangrijke keuzes. Zo doet een strafrechter bijvoorbeeld kennis op over een verdachte en een boswachter over het bos. Maar waar en hoe wordt deze kennis gemaakt? Welke categorieën gebruiken we om de wereld te ordenen en te kennen? En wat zijn de consequenties van deze kennis, voor ons handelen en de besluiten die we nemen?
Dit zijn de grote vragen die Irene van Oorschot in haar onderzoeken probeert te beantwoorden. Zij is socioloog aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, met een fascinatie voor kennis. Voor haar onderzoek blijft zij allesbehalve in het ivoren torentje zitten, ze loopt juist mee met strafrechters en boswachters in hun dagelijkse werk. Zo probeert ze beter te begrijpen hoe deze mensen hun kennis vormen.
Video niet beschikbaar