Hoe is de legende van Napoleon ontstaan?
- Fragmenten
- Hoe is de legende van Napoleon ontstaan?
In ‘De Nacht van KRO-NCRV' is Napoleon-kenner Mathijs van der Loo te gast. Mathijs houdt van de Efteling, de band Warhaus en de politiek, maar zijn grootste interesse ligt bij Napoleon Bonaparte. Daarom schreef Mathijs zijn scriptie over deze fascinerende keizer. Afgelopen week kwam de film ‘Napoleon’ uit, hoog tijd om het te hebben over deze ‘kleine’ generaal. Althans, uit ons gesprek volgt al; klein was hij niet!
Mathijs vertelt dat zijn interesse in Napoleon voortkomt uit de ontdekking dat een soldaat van Napoleon een van zijn voorouders is geweest.
De legende van Napoleon start bij Napoleon zelf, vertelt Mathijs. Zo wist Napoleon slimme mensen om zich heen te verzamelen en zorgde hij dat er goeie verhalen over hem werden verspreidt.
“Wat is er niet zo goed aan de film? Ze willen te veel’’
Hoe zit het met de film over Napoleon Bonaparte? Er zitten een hoop onwaarheden in, legt Mathijs uit. Hij zet zijn vraagtekens bij de kennis van de filmmakers. Zo doet de film suggereren dat vooral de grote liefde van Napoleon, Joséphine de Beauharnais, de touwtjes in handen heeft. Maar zijn grootste frustratie zit hem in de veldtocht van Rusland. Volgens de film doet hij direct daarna afstand van de troon. In werkelijkheid zit daar zo’n twee jaar tussen. Zo weten de Russen het voor elkaar te krijgen om Parijs in te nemen. Dit ontbreekt in de film.
Video niet beschikbaar
“Alle de pers die hem niet aanstond maakte hij kapot”
In Nederland was Napoleon, door middel van zijn broer Lodewijk, ook een tijd aan de macht. Hier konden kranten niet zomaar bestaan. Die moesten luisteren naar Napoleon. Op dat moment heeft hij veel weg van een dictator. Toch kan Napoleon niet in één adem genoemd worden met Stalin of Hitler, vertelt Mathijs. Napoleon heeft namelijk ook een hoop goed gedaan.
Conclusie? Luister het gesprek hier terug of via de NPO Radio 1 app.
Video niet beschikbaar