Fragment

Wereld koffie dag! De geschiedenis en trends van koffie met Joost Leopold!

  1. Fragmentenchevron right
  2. Wereld koffie dag! De geschiedenis en trends van koffie met Joost Leopold!

Joost Leopold, koffie deskundige en oprichter van de Koffieschool weet alles over koffie en hoe je deze het best kan zetten. Al eerder legde hij uit hoe koffie in elkaar zit. Maar waar komt het drinken van koffie nou vandaan?

Joost heeft al vele reizen gemaakt om de koffiecultuur van andere gebieden te ontdekken. Ethiopië was zonder enige twijfel zijn favoriete bestemming. Er zijn verschillende verhalen over de oorsprong van koffie, maar de meeste verhalen komen uit in Ethiopië. Hier heb je koffiebessen die aan struiken groeien. Toen geiten deze bessen aten begonnen ze zich vreemd te gedragen. Uit nieuwsgierigheid probeerde de plaatselijke bevolking deze bessen ook. Leopold legt hieronder uit hoe dat proces verder ging.

Quote

“Het is een feest der ontdekking, geen feest der herkenning.”

Joost Leopold

De koffie in Ethiopië is volgens Leopold een wereld van verschil, niet alleen in smaak maar ook in de beleving. Koffie zit echt in hun bloed en cultuur. Dit zie je overal in terug. Zo worden er enorm uitgebreide koffie ceremonies gehouden. Dit proef je terug in de kwaliteit van de koffie. Zo noemt Leopold de koffie uit Ethiopië een feest der ontdekking en de koffie die we hier in de supermarkt kopen, een feest der herkenning.

Tegenwoordig wordt er veel koffie gedronken, maar de koffie is in nood. Dit komt niet alleen door het veranderende klimaat, maar ook de sociale en economische kanten zijn van belang om een eerlijk product te kunnen neerzetten. Kortom, genoeg te bespreken! 

Video niet beschikbaar

Video niet beschikbaar