Fragment

Na het tropische weer in Suriname strijdt Bonita Niangfai voor een nieuw leven Nederland

foto: Bonita Niangfaifoto: Bonita Niangfai
  1. Fragmentenchevron right
  2. Na het tropische weer in Suriname strijdt Bonita Niangfai voor een nieuw leven Nederland

Wat leek als een paradijs, bleek voor Bonita Niangfai een grote nachtmerrie. In augustus 2022 verhuisde zij van Suriname naar Nederland om een beter leven op te bouwen voor zichzelf en haar gezin. Binnen een paar maanden kwam zij, samen met haar 3-jarige zoontje toentertijd, op straat te staan.

Door onderdak te zoeken in de stad, kreeg ze een verblijfplaats bij stichting Rotterdamse Ongedocumenteerde Steunpunt, ook wel ROS genoemd. Deze stichting vangt ongedocumenteerde Rotterdammers op. In de stad wonen duizenden migranten zonder geldige verblijfsdocumenten. Het gaat dan vooral over de arbeidsmigranten en asielzoekers.

De stichting is de enige non-gouvernementele organisatie (NGO) in Nederland die zowel opkomt voor basisrechten als begeleide terugkeer naar het land van herkomst. Vorig maand bracht ROS samen met ongedocumenteerde Rotterdammers het kookboek Koken met ROS gemaakt. "Ik vertegenwoordig Suriname in het boek met mijn migratieverhaal en een Surinaams gerecht", zegt Bonita Niangfai.

Ze is een van de vele ongedocumenteerden binnen ROS die mee heeft gewerkt aan het boek. Er zijn verschillende gerechten en verhalen te lezen van verschillende mensen uit diverse culturen. De opbrengsten van het boek worden verdeeld onder de ongedocumenteerde Rotterdammers bij ROS.

Video niet beschikbaar