Fragment

‘Kil, afstandelijk en niet veel beter dan een gevangenis’: zo ziet het leven er in een vreemdelingendetentiecentrum uit

  1. Fragmentenchevron right
  2. ‘Kil, afstandelijk en niet veel beter dan een gevangenis’: zo ziet het leven er in een vreemdelingendetentiecentrum uit

Met migratie nog altijd hoog op de politieke agenda, richt politiek Den Haag haar pijlen vooralsnog op de ‘opvangcrisis’ bij asielzoekerscentra. Ondertussen is er volgens Amnesty International ook een andere opvangcrisis gaande: namelijk bij vreemdelingendetentiecentra. De leefomstandigheden zijn ondermaats en de detentie heeft doorgaans een strafrechtelijk karakter, ook al is hier geen goede grond voor. Revijara Oosterhuis, coordinator bij het Meldpunt Vreemdelingendetentie, onderschrijft de kritiek van Amnesty en geeft in gesprek met Nawa Sira en Oifik in De Nacht is Zwart een onthutsende kijk in het leven van deze mensen.

Kwetsbaarheid

Naar verluidt zitten 400 ongedocumenteerde mensen vast in vreemdelingendetentie in Nederland. Deze mensen zijn niet in het bezit van een geldige verblijfsvergunning en wachten hun uitzetting gesloten af. De kwetsbaarheid van deze—naar schatting—groep van zit tussen de 23.000 en 50.000 mensen hun rechteloosheid. Daarbij geldt dat lange dagen achter gesloten deuren en een sterk gebrek aan dagbestedingen, met als hoogtepunt slechts anderhalf uur sport per week, voor veel spanningen tussen gedetineerden kunnen zorgen. Psychische klachten onder mensen komen als gevolg hiervan maar al te vaak voor, geeft Revijara aan.

Geen detentie, wat dan wel?

In geval van dreigende uitzetting, roept Revijara uitvoerders op tot het toepassen van alternatieve werkwijzen, met het oog op meer casuistiek: “Er moet veel meer perspectief worden gegeven aan de ongedocumenteerden die uitgezet worden. Zoiets kan alleen door met deze mensen te kijken naar een realistische en duurzame terugkeer. Uiteraard is het zaak dat landen ook moeten meewerken aan het mogelijk maken van zo’n perspectief. Maar vergeet niet: ook deze mensen kunnen soms een verblijfsvergunning krijgen: soms worden aanvragen afgewezen doordat de aanvraag onjuist is ingediend, ook hier kunnen zij mee geholpen worden.”

Benieuwd naar de rol van Revijara en het Meldpunt Vreemdelingendetentie? Luister hier het gesprek terug.