Mijn doel is om in Nederland een nieuw leven op te bouwen; de oorlog is pijnlijk om te horen en daarom wil ik niet terug”
- Fragmenten
- Mijn doel is om in Nederland een nieuw leven op te bouwen; de oorlog is pijnlijk om te horen en daarom wil ik niet terug”
Het abrupt verhuizen naar een ander land heeft veel impact op je leven. Helemaal als je je volop in je tienertijd bevindt. Vier jongeren: Gaid Abdo, Remy Nyamukabakaba, Angelina Budkina en Ha Bui vertellen hun onvrijwillige migratieverhaal in de documentaire “We Komen Van Ver’ met behulp van Sanne Sprenger, artistiek projectleider/oprichter van film- en mediaplatform Common Frames. De documentaire is gemaakt in het kader van ‘Next Generation, Please!’ en is in samenwerking met het museum Bozar in Brussel.
Het verhaal is door Sanne en de vier jongeren tot stand gekomen door vragen op ansichtkaarten te schrijven en hen dit allemaal te laten beantwoorden. De vier jongeren komen uit verschillende landen, zoals Somalië, Vietnam, Congo en Rusland. Met hun antwoorden kwamen verschillende perspectieven aan het licht, maar ze hadden dezelfde overeenkomsten: de verschillende levensfases die zij hebben meegemaakt tijdens het vestigingsproces in Nederland. Nostalgische beelden van koffers met oude kleding erin en kattenmandjes omschrijven het verhaal van Angelina Budkina. Zij is bijna vier jaar geleden van Rusland naar Nederland verhuisd, omdat haar moeder is getrouwd met een Nederlandse man. Met een dikke jas en rode muts is zij naar Nederland gekomen en wil ze hier een nieuw leven opbouwen. “Nederland is echt anders dan Rusland, hier zijn mensen meer open en vriendelijker”, zegt Angelina.
In mei is de documentaire vertoond in Brussel. “Een van de redenen om deze film te maken was het creëren van bewustzijn en het meer ruimte bieden van taalontwikkelingen voor internationale jongeren en dat ‘Nederlandse’ jongeren dat ook onder ogen zien”, zegt Sanne Sprenger. De documentaire legt voornamelijk de nadruk op de grootste hindernissen die deze jongeren ervaren. Dat is namelijk het vinden van aansluiting in de Nederlandse samenleving. “Sommige mensen denken dat ik Nederlands ben en als ze mijn accent horen dan veranderen ze de taal gelijk naar Engels of krijg ik dan weer snel de vraag waar ik vandaan kom”, zegt Angelina.
Sanne hoopt indruk te maken op Nederlandse jongeren door het verhaal van deze internationale jongeren in het Nederlands te delen en hen bewust te maken van de verschillende situaties die hun leeftijdsgenoten meemaken. “Stel je meer open voor het verhaal van je klasgenoot met een migratieachtergrond en heb geduld met de Nederlandse taal, dit helpt hen weer om beter te worden in de Nederlandse taal”, zegt Sanne. Sinds dit filmproject is de Nederlandse taalbeheersing van Angelina verbeterd. “Ik vind het belangrijk om ook een stem te zijn voor andere mensen”, zegt Angelina. Zelf droomt ze van een carrière in de media om naast haar eigen verhaal nog meer verhalen te kunnen vertellen. Elk verhaal mag immers gehoord worden en is belangrijk!
Het verhaal van Angelina en haar drie andere teamgenoten gaat vrijdag 14 juni in première in theaterzaal Het Wilde Westen in Utrecht.
Video niet beschikbaar