Fragment

Wordt dit de eerste ‘stereotype, linkse, nonbinaire, queer, veganistische’ Europarlementariër?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Wordt dit de eerste ‘stereotype, linkse, nonbinaire, queer, veganistische’ Europarlementariër?

Als het aan Ronan van Langen, die als #6 op de lijst van de Partij voor de Dieren (PvdD) een gooi doet naar het Europees Parlement, is het antwoord op bovenstaande vraag: ja. Het Europees Parlement zou met de komst van Ronan precies 1 nonbinaire politicus rijker zijn, daarbij zou hen ook de eerste zijn. “Dat moet veranderen, representatie is nu heel belangrijk”, vindt Ronan, gezien de steeds verder gaande achteruitgang in tolerantie en een stijging in geweld jegens de LHBTI+-gemeenschap in Europa, blijkt bijvoorbeeld uit recent onderzoek van het European Union Agency for Fundamental Rights.

Aanjagen is ook politiek bedrijven

Wie PvdD zegt, zegt ‘scherp’ en ‘activistisch’. Critici verwijten de partij dat ‘roepen vanaf de zijlijn’ geen effectieve manier van politiek bedrijven is. Immers: wanneer verandert agenderen in besluitvorming? In Nederland, met haar welbekende polderklimaat, is het volgens Ronan juist van belang een aanjager te zijn en op scherpe wijze de thema’s waar de partij zich al jaren voor inzet onder de aandacht te brengen. Deze thema’s, o.a. klimaat, dieren, de mens en rechtvaardigheid, verdienen in Europa een net zo grote plek. Daarbij richt Ronan diens pijlen op het grootkapitaal, grote bedrijven en de lobbyisten.

Verschuiving naar rechts biedt kansen aan linkse partijen

Verwacht wordt dat de Europese Conservatieven en Reformisten-fractie (ECR), een ideologisch eurosceptische partij die de Europese integratie zeer kritisch volgt, enorme winst zal boeken komende verkiezingen.  Deze ontwikkeling legt Ronan geen windeieren: de opmars van rechts geeft linkse partijen de kans om conservatieve partijen van nog meer repliek te voorzien.

Benieuwd naar Ronans plannen? Beluister het gesprek hier.

Video niet beschikbaar