Fragment

Is er nog wel plek voor christelijke politiek in de EU? 'Ja', zegt kandidaat-Europarlementariër Judith Koop (ChristenUnie)

  1. Fragmentenchevron right
  2. Is er nog wel plek voor christelijke politiek in de EU? 'Ja', zegt kandidaat-Europarlementariër Judith Koop (ChristenUnie)

Met nog een week tot de Europese verkiezingen, sorteert de Nacht is ZWART alvast voor op het democratisch feest door drie kandidaat-Europarlementariers de hemd van het lijf te vragen. In de eerste van drie uitzendingen kwam Laura de Vries (D66) aan het woord. Deze keer was het de beurt aan Judith Koop, #12 op de lijst namens de ChristenUnie die zich inzet voor migratie, digitalisering, de regio maar bovenal: een terugkeer van christelijk-sociale waarden in Europa.

Christelijk-sociale politiek
De gemene deler in elk van Judiths portefeuilles zou volgens haar de menselijke maat moeten zijn; meer aandacht voor het individu, met de gemeenschap in het achterhoofd. In reactie op de kritiek of christelijke partijen en diens idealen niet te ouderwets en conservatief zijn, geeft Judith aan dat vrijheid een groot gemeengoed is voor de partij en dat een christelijk geluid niet af aan doet.

Breuk met SGP

Aan Judiths ambitie is er geen gebrek, blijkens het gesprek met Ruben en Oifik, maar aan zetels wel. Historisch gezien trok CU Europees op samen met de SGP en konden ze rekenen op zo’n twee zetels. Door toegenomen politieke verschillen doen beide partijen nu afzonderlijk mee aan de Europese verkiezingen, met diens eigen lijst en partijprogramma. Voor Judith gaat het er met name om dat de CU en diens christelijk-sociale politiek een goede vertegenwoordiging krijgt in Europa.

Benieuwd hoe Judith de afgelopen tijd campagne heeft gevoerd? Luister hier het gesprek terug.

Video niet beschikbaar