Eurobureau: hoe Europa zichzelf in een knoop werkt
- Fragmenten
- Eurobureau: hoe Europa zichzelf in een knoop werkt
Vandaag staat er weer een belangrijke Europese Top op de agenda. Rutte, Macron, Merkel en de andere regeringsleiders, ze zijn allemaal al in Brussel aangekomen om zich met elkaar te buigen over lastige dossiers. Wel of geen sancties tegen Wit-Rusland, bijvoorbeeld. Of: wat te doen met NAVO-bondgenoot Turkije en het hoogoplopende conflict over gasboringen in de Middellandse Zee.
Maar in de wandelgangen en achter de schermen spelen nog meer zaken. Zo zijn de regeringsleiders behoorlijk nerveus aan het worden over het Europese Herstelfonds. Weet u nog? Dat pakket van meer dan 500 miljard Euro, bedoeld om de gevolgen van de corona-crisis op te vangen. Dat fonds moet op 1 januari in werking treden, en het is de vraag of dat nog wel haalbaar is.
Zeker omdat er een flinke kink in de kabel dreigt te komen. Die kink in de kabel komt in de vorm een Europese ruzie over hoe de rechtsstaat in de lidstaten beter beschermd kan worden. De Europese Unie wil tegengaan dat lidstaten zoals Polen en Hongarije de rechtsstaat uithollen en daarmee ook de Europese waarden ondermijnen.
Wat is het verband tussen die ruzie over de rechtsstaat, het Europese herstelfonds en zenuwachtige regeringsleiders op de Eurotop vanavond? We vragen het Bas Eickhout, namens GroenLinks lid van het Europees Parlement, en ING-econoom Carsten Brzeski.