Fragment

Kilowattkwekers

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Kilowattkwekers

De glastuinbouw verkeert in zwaar weer: als grootverbruikers van aardgas worden ze hard getroffen door de vertienvoudigde gasprijs. Bijna de helft van de Nederlandse ondernemers in de kassen vreest zware financiële problemen deze winter. Maar er zijn tuinders die een sluipweg in deze crisis hebben gevonden. Zij zetten juíst in op het stoken van aardgas, om daarmee stroom op te wekken en dat duur te verkopen.

Zelfs voorbeeldige, duurzame tuinders spoeden zich weer terug naar dit model, om toch hun bedrijf overeind te houden. Dit kleine deel van de tuinders was er de afgelopen jaren in geslaagd om van het gas af te gaan en duurzame energie te gebruiken voor het verwarmen van hun kas. Toch zijn ook hun rekeningen gestegen, doordat de prijs voor hun warmte gekoppeld is aan de gasprijs. Gas verstoken en stroom verkopen is voor hen de enige uitweg.

Hoewel Nederland zo snel mogelijk van het gas af wil, blijft stroom uit fossiele bronnen nog zeker een flinke poos onmisbaar. Volgens TenneT, de landelijk netbeheerder, is het handig om veel kleine, flexibele stroomproducenten in Nederland te hebben. Op de uren waar er net even te weinig zonne- of windenergie wordt opgewekt, kunnen de tuinders dan elektriciteit produceren en goed daaraan verdienen. Maar moeten wij als Nederland dit wel willen - of is het beter om ons energieverbruik juist aan te passen aan de uren dat er groene stroom in overvloed is?