Wetenschappers als spionnen?
- Fragmenten
- Wetenschappers als spionnen?
Op Nederlandse universiteiten werken meer dan tweeduizend Chinese wetenschappers aan een promotieonderzoek. Ruim de helft van die promovendi krijgt - in het kader van een speciaal programma - een beurs vanuit China. Welk belang hebben Nederlandse universiteiten bij dit grote aantal Chinese promovendi? En waarom financiert de Chinese overheid deze promotieonderzoeken?
De AIVD waarschuwt al jaren voor economische spionage vanuit China. En de AIVD waarschuwt ook voor studenten als spionnen. In een kwetsbaarheidsanalyse spionage uit 2010 staat: "De AIVD heeft aanwijzingen dat in het buitenland studerende studenten door de inlichtingendiensten uit het land van herkomst soms worden ingezet om te spioneren." De dienst noemt China in dit verband. Als studenten een risico vormen, geldt dit dan niet nog veel meer voor promovendi? Zijn Nederlandse universiteiten naïef bij het op grote schaal toelaten van Chinese promovendi?
Op 9 november verschijnt een rapport over de samenwerking tussen China en Europa bij wetenschappelijk onderzoek, dat het LeidenAsiaCentre heeft opgesteld samen met het Hague Centre for Strategic Studies (HCSS). Het rapport gaat ook over de risico’s van deze samenwerking. In de uitzending licht een van de opstellers van het rapport, Ingrid D’Hooghe, een tipje van de sluier op.