Fragment

De apocalyptische voorspellingen van het IPCC

  1. Fragmentenchevron right
  2. De apocalyptische voorspellingen van het IPCC

Overstromingen in Limburg, Duitsland en België; temperaturen boven de 48 graden in de VS, Canada en Zuid-Europa; enorme bosbranden in Rusland, Griekenland en Turkije. Extreem weer komt steeds vaker voor en klimaatwetenschappers zeggen dat dat de mens hier de oorzaak van is.

Wat moet er gebeuren om te voorkomen dat grote delen van de aarde onleefbaar worden? In Argos een uitzending die volledig in het teken staat van de Nederlandse klimaataanpak.

We luisteren naar de ideeën van Extinction Rebellion tijdens een actiekamp. En we spreken met de voorzitter van het voortgangsoverleg over het Klimaatakkoord: oud-minister en VVD-fractieleider Ed Nijpels. Klimaatwetenschapper Heleen de Coninck, kunsthistorica Eva Rovers en klimaatjournalist Jelmer Mommers van De Correspondent reageren in de studio.

Naschrift

In de Argos-uitzending van 21 augustus werd een tweet aangehaald van wetenschapsjournalist Maarten Keulemans (De Volkskrant). In die tweet sprak hij van ‘onversneden politiek activisme van het IPCC’, het wetenschappelijke klimaatpanel van de Verenigde Naties. Na de uitzending maakte Keulemans ons erop attent dat de bespreking van die stelling gebaseerd is op een verkeerde veronderstelling: zijn twitterbericht sloeg niet op het IPCC in het algemeen en ook niet op het begin augustus gepubliceerde IPCC-rapport. De tweet sloeg op een specifieke passage in een nog niet gepubliceerd conceptrapport van het IPCC, dat in juni uitlekte via de Britse krant The Guardian. In die passage wordt gesteld dat de menselijke soort zich niet zou kunnen aanpassen aan klimaatverandering die gaande is. Deze stelling is volgens Keulemans geen wetenschappelijk constatering, maar een activistische stelling.


Doe mee met ons onderzoek naar hittestress!

Nederlandse zomers worden steeds warmer, met grote gevolgen voor de temperatuur in steden. Wist je dat het er in vergelijking met het platteland tot 8 graden warmer worden? Wat die hittestress betekent voor kwetsbare groepen lees je op de website van Argos. Je vindt hier ook meer informatie over ons project Thermo-Staat.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.