'Vrouwenquotum per 1 januari 2021 van kracht'
- Fragmenten
- 'Vrouwenquotum per 1 januari 2021 van kracht'
Nu de Tweede Kamer heeft ingestemd met de invoering van een bindend vrouwenquotum,verwacht minister Ingrid van Engelshoven dat dit per wet is geregeld. “Binnen een jaar moet dit worden gerealiseerd’, stelt de D66-bewindsvrouw op NPO Radio 1 in het interviewprogramma 1 Op 1. “Januari 2021 moet lukken. Daar streven we naar.”
Gisteren stemde een Tweede Kamer-meerderheid in met een vrouwenquotum. Met dank aan de SP die op het laatste moment ook in het 'ja-kamp' belandde. De SP kreeg daarvoor in ruil voor toezegging voor gratis kinderopvang en een vrouwenquotum doorgetrokken over de hele werkvloer. In de praktijk komt dat erop neer dat beursgenoteerde bedrijven ervoor moeten zorgen dat hun raden van commissarissen in de toekomstgoed is voor minimaal 30 procent vrouwen. De Tweede Kamer heeft ingestemd met de invoering van zo’n vrouwenquotum.
Tot grote vreugde van Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en verantwoordelijk van voor Emancipatie. Op Twitter reageerde ze direct zodra de Kamermeerderheid een feit was. “We schrijven geschiedenis. We doorbreken het old boys netwerk en zetten een grote stap naar gelijkheid en diversiteit in de top van het bedrijfsleven.”
Deze‘grote stap’ moet in een nieuwe wet van kracht worden op middellange termijn,zo benadrukt minister Van Engelshoven aan Sven Kockelmann. “De wet Bestuur en Toezicht loopt tegen het einde. Dan kan een nieuwe wet voor een vrouwenquotum mooi van kracht gaan worden. Januari 2021 moet zeker lukken.”
Dat dit op het bordje komt van minister Sander Dekker, verantwoordelijk voor rechtsbescherming, die geen warm voorstander was van een bindend vrouwenquotum,ziet Van Engelshoven niet als een mogelijke handicap. “Sander Dekker moet hier dus maar werk van gaan maken. En, nee, ik hoef hem hiermee echt niet achter de broek aan zitten. Zo werkt dat niet binnen dit kabinet. We gaan samen aan de slag.”
Lege stoel
Kom ook niet aan bij Van Engelshoven dat deze nieuwe wet over het vrouwenquotum ingoede bedoelingen blijft steken. Of dat bijvoorbeeld aandeelhouders van grote bedrijven deze wet naast zich neer zouden kunnen leggen. “Iedereen moet zichaan de wet houden en dat geldt ook voor de top van het bedrijfsleven of aandeelhouders”, zo reageert Van Engelshoven. “En indien ze zich niet aan deze wet houden, dan blijft de stoel in de top van het bedrijfsleven leeg. Dat is dan de sanctie en die leggen we dan rechtswege op.”
D66-lijsttrekkersschap
Op de slotvraag van Sven Kockelmann of vrouwen per definitie nu een streepje voor krijgen bij de verkiezingen om het D66-leiderschap, gaf Van Engelshoven niet direct thuis. Binnen en buiten Politiek Den Haag is het immers het een publiek geheim dat D66-TweedeKamer-fractievoorzitter Rob Jetten niet alleen warm loopt voor het D66-lijsttrekkersschap maar ook de D66-ministers Sigrid Kaag en Kasja Ollongren. “Ik zou het heel mooi vinden als de dan keuze op een vrouw valt maardaar ga ik niks over zeggen.”
Opmerkelijk is dat Van Engelshoven niet uitsluit om zichzelf verkiesbaar te stellen voor de hoogste positie van D66, zo verklapte ze aan SvenKockelmann. “U blijft me verleiden tot allerlei uitspraken maar ook hier ga ik dus niks over zeggen.”
Video niet beschikbaar