ChristenUnie wil af van leenstelsel en komt met manifest voor jongeren
- Fragmenten
- ChristenUnie wil af van leenstelsel en komt met manifest voor jongeren
Het gaat niet goed met de jongeren in deze samenleving. Ze zijn overbelast en oververmoeid, ziet ChristenUnie-leider Gert-jan Segers. Daarom komt er dit voorjaar een manifest. En het leenstelsel moet van tafel.
Door: Tom Veldhuijzen
“Het is een overbelaste generatie, daar moeten we wat voor doen”, vindt Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer. Millennials krijgen te maken met een toenemend aantal burn-outs, een hoge studieschuld en veel keuzestress. Hij heeft zelf dochters van die leeftijd die klagen dat ze ‘de sjaak’ zijn. “Het is een veelkoppig monster. Jongeren hebben minder kans op een vaste baan, hypotheek en zitten met een torenhoge schuld.”
Afschaffen leenstelsel
De ChristenUnie wil zo snel mogelijk af van het leenstelsel, dat sinds 2015 is ingevoerd, maar erkent daar nu nog niets aan te kunnen veranderen. Pas in een volgend kabinet. “Het is geen valse belofte. We willen dit na de volgende verkiezing regelen”, zegt Segers. “Zo’n studieschuld is een molensteen, tussen de 25.000 en 30.000 euro, die je op achterstand zet in het werkende leven. Het schrikt sommige jongeren zelfs af om te gaan studeren.”
De andere coalitiepartijen stonden bij de onderhandelingen voor het regeerakkoord niet open voor deze voorstellen. “Daarom willen we deze periode met jongeren om de tafel om te kijken wat we in deze periode kunnen doen.” Dat moet dit voorjaar resulteren in een manifest voor jongeren, net als dat twee jaar geleden is gebeurd voor ouderen in het manifest ‘waardig ouder worden’.
‘Neoliberaal sprookje’
Segers spreekt van een ‘neoliberaal sprookje’ dat langzaam maar zeker op z’n eind loopt. “We hebben een tijd achter ons liggen waar het vooral ging over economische groei en het leven als investering. Het leven is geen project, of maakbaar, of altijd leuk.”
Video niet beschikbaar