D66: ‘Facebook en Google desnoods weren van Europees internet’
- Fragmenten
- D66: ‘Facebook en Google desnoods weren van Europees internet’
Regeringspartij D66 wil het mes zetten in de macht van grote technologiebedrijven en de monopolieposities flink inperken. Dat kan door gebruik te maken van het mededingingsrecht en bedrijven als Google en Amazon bijvoorbeeld op te splitsen. ‘De ultieme consequentie is Facebook en Google weren van het internet, als ze zich niet houden aan de wet’, zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven.
Grote techbedrijven moeten verplicht onderdelen afstoten, als ze te machtig dreigen te worden. Ook moet dataverkeer worden gedeeld met concurrenten. Dat staat in een initiatiefnota met verregaande maatregelen waar Verhoeven vanmiddag mee naar de Kamer gaat. “Het is een lange weg, die te laat is ingezet, maar niets doen is geen optie.”
"Nederland kan een hele hoge boete opleggen, en dat klinkt goed, maar er is meer nodig. We moeten te machtige bedrijven een kopje kleiner maken”, zegt Verhoeven. Data valt nu niet onder het mededingingsrecht en wordt niet meegenomen in een fusie. “Als je data laat meewegen in de overname, en je ziet dat bedrijven te machtig worden, dan kun je op die grond een fusie tegenhouden.”
Maar wat als bedrijven de regels aan hun laars lappen? “Het simpele antwoord is dat elk bedrijf zich aan de wet moet houden. Het ultieme middel is Facebook en Google weren van het internet, maar ze hebben de 400 miljoen consumenten in Europa hard nodig.”
‘Consument zelf eigenaar van data’
België heeft een rechtszaak aangespannen en gewonnen tegen Facebook, vanwege het ongebreideld volgen van surfgedrag. “Dat zijn laakbare praktijken en die zaak ligt nu bij het Europees Hof”, zegt minister Philippe De Backer, die in België is belast met privacy. Hij wil dat consumenten ‘zelf de macht houden over hun data.’ “Eigenaarschap van data moet niet bij de bedrijven liggen, maar bij de burger. Je bent zelf eigenaar, en besluit zelf wie met jouw gegevens aan de slag mag. Dat is de liberale weg”, vindt De Backer.
Video niet beschikbaar