Mart de Kruif: manschappen hadden na MH17 graag bijdrage geleverd
- Fragmenten
- Mart de Kruif: manschappen hadden na MH17 graag bijdrage geleverd
De plannen voor de manschappen van de Nederlandse luchtmachtbrigade om te vertrekken naar het rampgebied van de MH17 waren binnen 48 uur klaar. Uiteindelijk werd de missie afgeblazen. Mart de Kruif, toenmalig commandant van de Landstrijdkrachten zei tegen Sven Kockelmann in het programma 1op1 dat zijn militairen het wel begrepen, maar graag hun bijdrage hadden geleverd.
Mart de Kruif weet nog goed wanneer hij de opdracht kreeg voor deze geheime missie. Hij was samen met zijn zoon op weg naar Noord-Frankrijk om naar slagvelden van de Eerste Wereldoorlog te kijken. Hij werd tijdens de autorit gebeld en draaide direct om. Deze missie had tot doel binnen een paar dagen de stoffelijke resten van de slachtoffers en wrakstukken te verzamelen, samen met de Australiërs. Die opdracht kwam van het crisisteam, waar de minister-president en de toenmalige minister van Veiligheid en Justitie zitting hadden. "Binnen 24 uur kwamen uit alle hoeken en gaten de mensen terug van hun vakantie." Want, aldus De Kruif, de mensen van de krijgsmacht zien het als hun belangrijkste taak dat als "het niet anders gaat dan moeten wij gaan". De door militairen uitgevoerde missie uitgevoerd werd echter uiteindelijk afgeblazen, omdat de rebellen toch toegang gaven tot het rampgebied.
Risicovol
Het plan was om via de lucht en de weg naar het crisisgebied te gaan. "We zouden heel duidelijk moeten communiceren dat we er niet waren om mensen pijn te doen of in gevaar te brengen. We wilden onze mensen en spullen terug halen." Het doel was een zoals De Kruif dat noemt "smile and wave", dus snel erheen, alles binnen drie of vier dagen resoluut meenemen en weer repatriëren. Omdat de reis via de lucht zou gaan, zouden de spullen zo licht mogelijk moeten zijn, maar dat betekende niet dat de bewapening ook licht was. De Kruif: "Als het fout zou gaan, konden we escaleren." Wel was die bewapening niet in evenwicht. De Nederlanders hadden geen tanks hebben zoals de troepen die actief waren in het gebied in Oekraïne. De Kruif: "Risico hoort bij ons vak. Dat accepteren militairen ook. Wij hebben vertrouwen in onze mannen en onze spullen." Dat de missie werd afgeblazen begrepen de mankrachten wel, maar ze hadden graag hun bijdrage geleverd.
Rouwstoet
Een van de meest indrukwekkende momenten in de nasleep van de raketaanval op de MH17 was de rouwstoet vanaf de vliegbasis Eindhoven waar de kisten werden gedragen door de militairen. Wat veel mensen niet weten, zo zegt De Kruif dat ze deze rouwstoet al hadden geoefend. "We waren altijd bang dat we in Afghanistan een grote helikopter met 40 man zouden verliezen. Hoe zouden we daarmee omgaan?" Het draaiboek hiervoor stond in grote lijnen al vast na de missie in Afghanistan en moest in 2014 "uit de la worden gehaald.".
Geen borstklopperij
Ook De Kruif werd in zijn persoonlijke omgeving geraakt door de ramp met de MH17, een militair en ook een gezin uit zijn straat waren slachtoffers. De Kruif spreekt nog wel eens mensen uit die periode dat ze bijna naar Oekraïne waren afgereisd, maar "het leven gaat verder, missies gaan verder". Als hij er aan terugdenkt, maakt de "professionele kracht" hem trots. Maar dat het niet snel in de openbaarheid kwam, dat begrijpt de oud-commandant van de Landstrijdkrachten wel. De Kruif: 'wij dienen, wij doen niet aan borstklopperij."