Fragment

Doktersassistente doet haar verhaal: 'Hij liet me zijn mes zien'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Doktersassistente doet haar verhaal: 'Hij liet me zijn mes zien'

Twee derde van de doktersassistenten krijgt te maken met geweld en intimidatie. Er wordt geschopt, geslagen, geïntimideerd en gedreigd. Een doktersassistente doet in 1op1 anoniem haar verhaal: ‘Er kwam een man die binnen vijf minuten geholpen wilde worden. Hij liet zijn mes zien en dreigde mijn collega in elkaar te slaan.’

‘Ik werd door mijn collega gewezen op een telefoontje van een man die acuut een afspraak wilde, omdat zijn dochter twee keer hoestte. We wilden hem later in de middag helpen, maar vijf minuten later stond hij aan de balie”, vertelt de doktersassistente, ze voelt zich niet veilig genoeg om publiekelijk haar verhaal te doen.

De man schold haar uit en dreigde haar collega in elkaar te slaan, als hij niet direct bij de dokter terecht kon. “Toen liet hij zijn mes zien, en als ik geen afspraak regelde, zou hij me neersteken. Ik deinsde achteruit en verstijfde helemaal. De dokter zag het half gebeuren en heeft de man toen geholpen. We hebben wel aangifte gedaan, maar de man is nog steeds patiënt bij de praktijk. Ik kom hem nog regelmatig tegen.”

De vrouw raakt geëmotioneerd als ze aan het voorval terugdenkt en is vooral verbolgen over de weinig sympathieke reactie van patiënten die op dat moment in de wachtkamer zaten. “Een vrouw zei tegen mij, dat ze wel begreep waarom de man zo reageerde, als je gewoon geholpen wil worden.”

‘Bloed aan de muur’

Uit een ledenpeiling van de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten blijkt dat twee derde van de doktersassistenten de afgelopen twee jaar te maken kreeg met geweld. Oorzaak van deze toename is mogelijk de oplopende wachttijden in de huisartsenpraktijk.

Kees Gillis, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten schrikt van zulke hoge cijfers. “Ik ben echt boos. Het meest schrijnende voorbeeld was met een vuurwapen. Er wordt gescholden, met monitoren gegooid en iemand smeerde zelfs bloed aan de muur.”

‘Gewone mensen in moeilijke omstandigheden’

Niels Rossen, huisarts in Venray, krijgt ook te maken met incidenten in zijn praktijk. “Het gebeurt, maar als huisarts is het toch anders, want we zitten meer beschermd, maar assistenten hebben daar weinig aan. We hebben een protocol en een noodbel op de telefoontoestellen. Zoveel mogelijk mensen lopen dan zo snel mogelijk naar de balie.”

“Voor mijn gevoel zijn dit ‘gewone mensen’, die in moeilijke omstandigheden niet gehoord worden of krijgen wat ze willen. Dat is gedrag dat we niet moeten belonen, anders wordt het herhaald”, zegt Rossen.

VVD-Kamerlid Leendert de Lange schrikt van de aangiftebereidheid, slechts 11 procent van de ondervraagde doktersassistenten die bedreigd werden ging naar de politie. Hij pleit voor een zwarte lijst van patiënten die doktersassistenten bedreigen of hen geweld aandoen. “Als je je niet gedraagt in de huisartsenpraktijk, dan moeten zij op de vingers worden getikt”, zegt De Lange.

Tom Veldhuijzen

Video niet beschikbaar