CDA dreigt Rome met miljardenboetes en dichtdraaien subsidiekraan
- Fragmenten
- CDA dreigt Rome met miljardenboetes en dichtdraaien subsidiekraan
Als de Italiaanse regering haar begroting voor volgend jaar niet aanpast, moet het land een miljardenboete worden opgelegd. Betaalt het land die boete niet dan moet de Europese subsidiekraan worden dichtgedraaid. Dat zei CDA-lijsttrekker in het Europees Parlement Esther de Lange woensdag in het NPORadio 1-programma 1op1.
“Regel één van de opvoeding: als je ergens mee dreigt, dan moet je dat ook waarmaken,” zegt Esther de Lange, delegatieleider van het CDA. “Ook voor Italië geldt dat als het relatief goed gaat, dan zorg je ervoor dat je je overheidsfinanciën op orde krijgt.” De Europese Commissie heeft de ontwerpbegroting van de rechts-populistische regering in Rome voor komend jaar naar de prullenbak verwezen omdat het de Europese begrotingsregels overtreedt. Dat is voor het eerst in de geschiedenis van de EU.
Strafbankje
Italië heeft nu drie weken de tijd om de begroting aan te passen. Op het moment dat Italië dat niet doet krijg je de discussie of Italië op het strafbankje moet, aldus De Lange. De ultieme consequentie is dat het land een boete opgelegd kan worden, die kan oplopen tot 0,5 procent van het bbp. In het geval van Italië is dat ruim 8 miljard euro.
Als Italië die boete ook niet wil betalen, dan moet wat betreft De Lange overwogen worden om de Europese subsidiekraan dicht te draaien. Zo zou in de nieuwe meerjarenbegroting, die in 2020 ingaat, bepaald kunnen worden dat het geld dat naar armere regio’s in Italië vloeit, alleen wordt overgemaakt als het land ervoor kiest te hervormen.
Nog geen nieuwe crisis
Hoewel De Lange op dit moment nog niet vreest voor een nieuwe economische crisis, hoopt de Europarlementariër dat de Italianen snel tot inkeer komen. “Je merkt al dat sinds deze regering is aangetreden, het verschil aan rente dat Italië betaalt op staatsleningen ten opzichte van Duitsland al 2-procentpunt is. Ik vrees dat dat verschil alleen maar groter wordt en dus de onvrede bij de Italianen ook.”
Tegen eerdere beloftes in, geeft de Italiaanse regering zoveel extra geld uit aan het verlagen van de pensioenleeftijd, belastingverlaging en een basisinkomen voor de armen, dat het begrotingstekort hoger uitvalt dan met Brussel afgesproken. De derde economie van Europa heeft daarbij ook nog eens een angstaanjagend hoge staatsschuld van meer dan 2000 miljard, dat is 130 procent van het nationale inkomen. Ter vergelijking: de staatsschuld van Nederland daalt volgend jaar onder de vijftig procent.