Fragment

Sybrand Buma: ‘Handen af van privéleven politici’

  1. Fragmentenchevron right
  2. Sybrand Buma: ‘Handen af van privéleven politici’

CDA-leider Sybrand Buma voorziet een turbulent jaar voor Den Haag en het kabinet. Hij maakt zich zorgen om het publieke debat over het privéleven van politici, nu in korte tijd een VVD-Kamerlid moest opstappen en Alexander Pechtold onder vuur ligt vanwege een privékwestie. ‘We gaan een grens over van publiek naar privé. Handen af van het privéleven van politici’, zegt Buma in het radioprogramma 1 op 1.

D66-leider Pechtold is in verlegenheid gebracht na het opstappen van het Meppelse raadslid Anne Lok. Ze verwijst in haar afscheidsbrief naar een buitenechtelijke relatie met Pechtold. Voor CDA-voorman Buma is dit echt een privékwestie. “Ik vind het verdrietig, want we gaan een grens over dat privé publiek wordt. Ik vind dat de politiek zich bezig moet houden met zaken die Nederlanders raken.”

Buma vindt niet dat dat politici elke keer een publiek debat moeten voeren over dingen die in een mensenleven gebeuren. “De politiek is een glazen huis, en het is zwaar werk, maar een publiek debat over ons privéleven moeten we onszelf niet aandoen. Het is ook veel meer een ‘sappige verhalen debat’. Handen af van het privéleven van politici”, zegt Buma.

“Vraag blijft na debat Blok: ‘wat vindt hij nou echt?”

Minister Stef Blok heeft het debat over zijn omstreden uitspraken woensdag, na zes uur debatteren, overleefd. Hij kan aanblijven. “Het was een vreemd en pijnlijk debat”, zegt Buma, “en hij moest diep door het stof en zijn uitspraken terugnemen, maar zijn positie kwam naar mijn idee niet in gevaar.”

Buma: “Ik heb van te voren geen afspraken gemaakt en ik ben niet het debat ingegaan om hem weg te krijgen. Zijn positie voor Nederland in het buitenland is niet onder druk komen te staan.” Wel moest Buma een aantal keer doorvragen tijdens het debat om antwoorden te krijgen op vragen, “ De vraag na het debat blijft een beetje hangen op: wat vindt hij nou echt en wat neemt hij nou precies terug? Maar we moeten niet op elke slak zout leggen.”

‘Kiezersrevolte’

Nederland staat voor een grote opgave om de CO2-uitstoot zoveel mogelijk te verminderen. Deze zomer is er een klimaatwet ondertekend door zeven partijen, en in december moet er een klimaatakkoord op tafel liggen. Vereniging Eigen Huis berekende woensdag dat de energierekening volgend jaar met 150 euro omhoog gaat. “We moeten oppassen voor boosheid onder de Nederlanders”, waarschuwt Buma.

“Er komt een moment waarop de kiezer het niet meer volgt. De Nederlander krijgt wel de rekening, maar ziet niet het rendement. De Nederlander moet perspectief hebben”, vindt Buma. Daarom vindt hij een verdere, substantiële verhoging van de belastingen onverstandig. “De klimaatdoelen zijn leidend, maar wat mij betreft gaat er geen extra rekening naar de burger.”


Video niet beschikbaar