Fragment

Coalitiepartners zien niets in afschaffen discretionaire bevoegdheid

  1. Fragmentenchevron right
  2. Coalitiepartners zien niets in afschaffen discretionaire bevoegdheid

Het plan van VVD- Tweede Kamerlid  Malik Azmani om de staatssecretaris van asielzaken zijn discretionaire bevoegdheid te ontnemen, valt bij D66 en CU inslechte aarde.

Vlak voor de uitzending van het NPOradio1-programma 1op1waarin Azmani zijn idee toelichtte, liet Kamerlid Maarten Groothuizen van D66weten er niets in te zien. “Zolang verruiming van het kinderpardon niet serieus op tafel ligt, is het afschaffen van de discretionaire bevoegdheid überhaupt geen optie”, aldus Groothuizen in een email. Een woordvoerder van de ChristenUnie sprak telefonisch van “een slechtvoorstel” en “een verbod op barmhartigheid”.

Azmani toonde zich in 1op1 niet onder de indruk van de kritiek en wil graag met de andere partijen in debat. “We blijven met menselijkheid beslissen, alleen eerder in de procedure en we houden die beslissing weg bij een bewindspersoon met een politieke  kleur.” Om dat te bereiken zouden schrijnende aspecten al in de procedure mee moeten worden genomen, en door de IND zelf moeten worden gewogen. Daardoor wordt volgens Azmani voorkomen dat iemand na ellenlange procedures nog steeds in onzekerheid verkeert, en dat de beslissing wordt genomen onder grote druk en door een bewindspersoon die politiek gekleurd is.

Oud-minister Gerd Leers (CDA) pleitte in de uitzending juist vóór het vasthouden aan de mogelijkheid om mensen die “tussen de wielen zijn geraakt” te kunnen helpen. “Zelf een politieagent of een parkeerwachter heeft de mogelijkheid om u geen boete te geven al u foutgeparkeerd staat,bijvoorbeeld omdat u een lekke band heeft of uw portemonnee is gestolen.”  En die weging is iets dat rechters nietmogen. “ De rechter kijkt naar de techniek, of de procedures naar behoren zijn verlopen”  Maar Leers is het eens met Azmani dat Tweede Kamerleden zich niet moeten bemoeien met individuele gevallen.

 

 

 

Video niet beschikbaar