Hersenprofessor Scherder: ‘Onderhandel opnieuw over kinderpardon’
- Fragmenten
- Hersenprofessor Scherder: ‘Onderhandel opnieuw over kinderpardon’
Neuropsycholoog Erik Scherder doet een dringend beroep op de ChristenUnie en het CDA om opnieuw over het kinderpardon te onderhandelen. Desnoods stapt hij naar de hoogste Europese rechter, als juristen hem dat adviseren. “Er dreigen een paar honderd kinderen die zijn ondergedoken, buiten het kinderpardon te vallen”, zegt Scherder in het radioprogramma 1op1.
Scherder wil dat het kinderpardon ook gaat gelden voor kinderen die nu zijn ondergedoken en in de illegaliteit zitten. In 2018 verdwenen 360 asielzoekers, waaronder 210 minderjarigen, aan het toezicht van de overheid, blijkt uit cijfers van het ministerie van VenJ.
De neuropsycholoog was van meet af aan betrokken bij het verzet tegen uitzetting van de twee uitgeprocedeerde asielkinderen Lily en Howick. Samen met 38 andere wetenschappers bood hij aan het parlement ‘de schadenota’ aan, die de negatieve gevolgen op de ontwikkeling van in Nederland gewortelde kinderen laat zien.
“Ons pleidooi is omarmd, maar dan moet je hem ook omarmen voor alle kinderen. Het CDA heeft het aangedurfd om met die schadenota aan de gang te gaan. Ik verwacht en hoop dat Van Toorenburg (CDA) en Voordewind (CU) hier achter gaan staan.”
‘Staatssecretaris Harbers belde mij niet terug’
Volgens Scherder had de hele discussie rond het kinderpardon voorkomen kunnen worden als de staatssecretaris had gereageerd op zijn telefoontjes.
“Ik heb tot twee keer toe geprobeerd om deze situatie in stilte op te lossen. Ik had zijn voicemail ingesproken en gezegd dat ik, of mijn collega’s, hem inzichten wilden geven. Munitie om de situatie op te lossen. Hij belde gewoon niet terug, hij deed niks. Toen ben ik onder tijdsdruk voor Lily en Howick naar de talkshows gegaan.”
‘Gaat niet goed met ondergedoken kinderen’
“Het gaat niet goed met kinderen in de illegaliteit”, legt orthopedagoog Elianne Zijlstra uit, die regelmatig contact heeft. “Ze leven aan de zijkant van de samenleving. Ze hebben geen recht op opvang, dus zijn afhankelijk van goede bedoelingen. Ze zitten op zolderkamertjes, moeten vaak naar andere plekken. Ze leven voortdurend in grote angst. Dat is heel erg slecht voor hun ontwikkeling en kan depressie tot gevolg hebben.”
‘Ook ouders verantwoordelijk’
“Een zeer interessant pleidooi, waarin terecht wordt gekeken naar de schade bij het kind”, noemt oud-minister voor Asiel en Immigratie Gerd Leers het voorstel van Scherder. “Maar ouders hebben ook een verantwoordelijkheid, daar wordt nog weleens aan voorbij gegaan. Zij veroorzaken die schade ook.”
Video niet beschikbaar