Tips om ongedierte uit je moestuin te weren
- Nieuws
- Tips om ongedierte uit je moestuin te weren
[AVROTROS] Het is weer tijd om de moestuin te oogsten! De afgelopen maanden hebben de courgettes, tomaten, komkommers en kroppen sla weer lekker kunnen groeien. Dat is precies op tijd voor de zomer! We hebben twee recepten wat je kan doen met al die groente en tips hoe je ongedierte kan weren uit je moestuin.
Nederland is een echt moestuinland. Er zijn een kwart miljoen moestuinen en volkstuinen in ons land en die variëren in grootte. Veel Nederlanders hebben in de tuin een eigen moestuin om wat groente te verbouwen, maar er zijn ook grote volkstuinen waar soms wel tientallen tuinen bij elkaar gebouwd zijn. Deze zijn vaak aangekleed met kleine huisjes en een terras. Soms kan je er ook als bezoeker een kijkje nemen. Over het algemeen zijn moestuinliefhebbers ook echte tuinierliefhebbers.
Hoe begin je?
Je kan het best beginnen met een moestuin als de vorst het land verlaten heeft. Kies een mooie stukje van je tuin dat de helft van de dag zon vangt. Maak de grond helemaal vlak en schoon en schoffel de grond. Bedenk ondertussen wat je allemaal wil laten groeien. Wil je veel verschillende groenten laten groeien? Maak dan vakken, want elke soort groente heeft andere voedingsstoffen nodig. Zet kool bij kool, net als de knollen en wortels. Plaats de lege zakjes van de zaadjes zodat je weet wat waar groeit. Geef de zaadjes regelmatig water en zorg voor onderhoud.
Alles is gegroeid dus wanneer oogsten?
Na een paar maanden kan je beginnen met het oogsten van je groenten. Juni is daar de ideale tijd voor. "Courgettes oogst je als ze tien tot vijftien centimeter zijn. Dan zijn ze het lekkerst", aldus moestuindeskundige Angelo Dorny. Tomaten kan je het best oogsten als ze lekker zoet ruiken. "Gebruik zo min mogelijk gereedschap en heel belangrijk: oogst in de ochtend. 's Nachts hebben de groenten zich volgezogen met water en als je dan 's ochtends oogst verleppen ze minder snel."
Hoe bewaar je je oogst?
Dorny zegt dat je je oogst kan invriezen als je er al iets mee hebt gedaan in de keuken. "Je kan je groenten ook rauw invriezen als deze net geoogst is, maar bedenk wel dat als je dingen rauw invriest dat ze dan slap zijn als ze ontdooien."
Als je enorme overschotten aan groenten hebt, dan kan je dat inmaken of wecken. Tip van Angelo Dorny: "Maak tomatensaus van tomaten in blokjes, ui, knoflook. Stoof het aan, doe er kruiden bij, zet het aan de kook en sla het op in inmaakpotten." Dorny zegt dat je uitjes kan inmaken op azijn, van courgettes maakt hij soep.
Tips om ongedierte te weren
Veel mensen hebben last van bladluis. Je kan bladluis bestrijden met een mengsel van knoflook, chilipeper en rabarberblad. "Je kan slakken bestrijden met een natuurlijke barrière van eischalen en oesterschelpen." Dorny zegt dat slakken niet van scherpe randjes houden. "Maak met koperringen een band die je rond een plant aanbrengt. Slakken kruipen daar niet graag overheen. Dorny tipt ook nematoden. "Dat zijn rondwormen, koop je bij het tuincentrum. Je lost een zakje op in een gieter. Het zijn parasieten en die leggen eitjes in de slak. Dat worden larven en die eten de slak van binnenuit op."
Rupsen worden veroorzaakt door de vlinder. "Koolwitjes zitten bij de koolbladeren, die geven eitjes af en de rupsen eten je koolbladeren op. De enige oplossing is het afdekken van je kool met insectengaas."
Je kan er ook voor kiezen om kruiden in je tuin te zetten die ongedierte juist op afstand houden. Denk aan basilicum: dat houdt vliegende insecten weg, zoals de witte vlieg die van tomatenplanten houdt. Munt en peterselie zijn vijanden van mieren, lavendel ook. Citroenverbena weert steekmuggen, citroenmelisse gewone muggen.
Zo maak je een middel tegen bladluis
Vul een grote pan met één grote teen knoflook, twee chilipepers en twee rabarberbladeren. Laat dat even koken, giet het af, zeef het en vang het op in een plantenspuit.
Voorkomen is beter dan genezen!
Wil je voorkomen dat ongedierte jouw oogst helemaal opeet? Pluk het dan snel! Zodra groente en fruit rijp is, haal het dan uit de boom of van de plant of struik. Geen zin in wespen op je terras? Zet een schaaltje met citroenpartjes op tafel.
Recept van Angelo voor tomatentaart voor vier personen
Dit heb je nodig:
- 1 rol kant-en-klaar bladerdeeg
- mosterd
- 5 middelgrote tomaten (romatype)
- 150 g geraspte gruyèrekaas
- Provençaalse kruiden
- olijfolie
- peper
- zeezout
Zo bereid je het:
Neem een taartvorm en vet hem in met weinig olijfolie. Rol er het bladerdeeg over uit en druk lichtjes aan tegen de randen. Prik er met een vork een paar gaatjes in en verdeel meteen een laagje mosterd over de bodem. Was de tomaten en snijd er plakjes van, ongeveer één tot anderhalf centimeter dik. Schik de tomaten dakpansgewijs in de vorm. Breng op smaak met peper, een beetje zeezout en Provençaalse kruiden. Besprenkel met wat olijfolie en werk af met geraspte kaas. Bak 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius.
Gebruik voor hartige taarten tomaten van het Romatype, want die bevatten weinig vocht waardoor het deeg droog en krokant blijft.
Recept voor chutney van groene onrijpe tomaten voor één grote bokaal
Dit heb je nodig:
- 850 g groene, onrijpe tomaten
- 4 knoflooktenen
- 300 g ui
- 500 g appel
- 150 g gele en bruine rozijnen
- 1 rode chilipeper
- 250 ml witte wijnazijn
- 150 g rietsuiker
- zout
Zo bereid je het:
Was de tomaten en snijd ze in kleine blokjes. Snipper meteen ook de ui en knoflook fijn. Voeg samen en zet even opzij. Schil ondertussen de appels en snijd ze in kleine blokjes, samen met de rozijnen die je met een scherp mes grof hakt. Verwijder de zaadlijst uit de chilipeper en snijd in fijne stukjes. Voeg de tomaten, ui, knoflook, appels, rozijnen en chilipeper in een pot en zet op een laag vuur. Voeg meteen rietsuiker en witte wijnazijn toe, laat gemiddeld dertig minuten pruttelen. Kruid met zout en eventueel wat zwarte peper. Doe de chutney in gesteriliseerde potten, maak goed dicht en laat omgekeerd afkoelen. Serveer bij kaas of focaccia brood.
- De chutney is erg zuur (vanwege de witte wijnazijn) als je hem warm proeft, maar zodra hij is afgekoeld zijn de smaken perfect gebalanceerd.
- Je kunt de potten een paar maanden bewaren op een koele plek.
- Potten steriliseren kun je ook in de oven doen. Zet de natte, goed schoongemaakte potten op minimaal 100 tot 120 graden Celsius gedurende dertig minuten.
Reageren? Dat kan onder dit artikel op de website Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.