Wat mag je vasthouden op de fiets sinds het appverbod?
- Nieuws
- Wat mag je vasthouden op de fiets sinds het appverbod?
[AVROTROS] Sinds 1 juli mag je niet meer bellen en appen op de fiets. Dat weet inmiddels bijna iedereen, maar mag je wel andere elektronische apparaten vasthouden?
Video niet beschikbaar
Dat is een vraag die Radar binnenkreeg van Marja Veldt. Haar schoonzoon kreeg een boete, omdat hij een bluetooth speaker vasthield. Die zou onder hetzelfde verbod als het appverbod vallen, maar klopt dat? Voor Marja is het erg onduidelijk wat wel en niet onder het nieuwe appverbod valt, dat sinds 1 juli in werking is. Is het nu ook verboden om muziekspeler, navigatieapparaat of tablet vast te houden? "Wij spraken met een agent en die dacht dat zelfs een e-smoker eronder valt. We hebben zitten zoeken op de site van de politie, maar wij kunnen niks vinden."
Egbert-Jan van Hasselt, landelijk projectleider verkeer bij de politie, geeft graag antwoord op de vraag. "Sinds 1 juli 2019 mogen bestuurders van gehandicaptenvoertuigen of trams geen elektronisch communicatieapparaat meer vasthouden tijdens het rijden. Neem je deel aan het verkeer zonder een voertuig te besturen, dan is het niet verboden. Bijvoorbeeld op een paard of als voetganger. Ook dan mag je geen gevaar vormen voor andere weggebruikers."
Smartwatch of handsfree muziek luisteren?
Handsfree muziek luisteren en navigeren mag volgens Van Hasselt wel, mits je via een hoofdtelefoon het apparaat bedient. Je moet wel zorgen dat je het omgevingsgeluid nog goed hoort. Bijvoorbeeld door maar één oordopje te gebruiken of door het volume laag te zetten. Zorg er wel voor dat je het snoertje van je hoofdtelefoon niet continue vasthoudt, want dat mag niet, omdat deze direct in verbinding staat met het mobiele apparaat."
Wat je wel mag gebruiken en vasthouden tijdens het fietsen zijn een e-smoker en een speaker. "Ook het dragen van een smartwatch is niet verboden. Echter ook hiervoor geldt dat je geen gevaar mag vormen voor de overige verkeersdeelnemers. Het bedienen van de smartwatch onder het rijden zorgt voor afleiding en is niet wenselijk en gevaarlijk."
Boete: 95 euro
De boete die je krijgt na het overtreden van de wet is niet mis. Van Hasselt: "Zodra de politie ziet dat je tijdens het fietsen je telefoon (of een ander elektronisch apparaat zoals een navigatiesysteem, tablet of muziekspeler) vasthoudt kun je een boete krijgen van 95 euro. Als je stilstaat, mag je de telefoon of ander elektronisch apparaat wel vasthouden en gebruiken." Heb je onterecht een boete gekregen, dan kun je altijd in bezwaar gaan.
Wat mag je vasthouden op de fiets sinds het appverbod?
Reageren?
Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.