Treinreizigers opgelet: er zijn prijsverschillen op het spoor
- Nieuws
- Treinreizigers opgelet: er zijn prijsverschillen op het spoor
[AVROTROS] Op sommige spoorlijnen in Nederland rijden meerdere vervoerders. Wie niet goed oplet kan zomaar veel meer geld kwijt zijn voor hetzelfde ritje. Hoe ontstaan die prijsverschillen?
Video niet beschikbaar
Er rijden in Nederland tegenwoordig steeds meer vervoerders op het spoor. Op hetzelfde traject wordt er soms zelfs door meerdere vervoerders gereden. Naast de NS zie je op het spoor ook treinen van Breng, Arriva, R-Net, Blauwnet/Keolis, Abellio en de Valleilijn. Waar meerdere vervoerders van hetzelfde stuk spoor gebruikmaken kunnen prijsverschillen ontstaan. De reiziger kan, door bij de 'verkeerde' vervoerder in te stappen, ongemerkt meer betalen.
Op welke trajecten dan?
Zo kan je tussen Almelo en Enschede reizen met Blauwnet/Keolis, of met NS. Het prijsverschil is minimaal, slechts één cent. Tussen Groningen en Groningen Europapark rijden Arriva en NS. Met zes cent is er al iets meer prijsverschil. Van Arnhem naar Elst kan je voor 2,80 euro met NS, met Arriva kost hetzelfde stuk 3,02 euro. Als je dit laatste traject een jaar met Arriva reist, betaal je meer dan honderd euro te veel.
Bijzonder traject naar de Achterhoek
Vanuit Arnhem kan je met drie vervoerders naar Zevenaar: Arriva, Abellio en Breng. Een ritje kost 3,59 euro, ongeacht welke vervoerder. Daar gelden echter geen tariefverschillen. In Arnhem staat één incheckzuil en het maakt dan niet uit met welke vervoerder je reist. Ook naar Doetinchem blijft er één tarief: 6,66 euro ongeacht de vervoerder.
Grote prijsverschillen in Limburg
Fien Starmans reist vaak met de trein van Geleen-Lutterade naar Roermond. Vanaf Geleen-Lutterade kan je alleen met Arriva reizen. De rit naar Roermond kost 6,32 euro. Als je in Sittard overstapt naar NS betaal je aan het eind van de rit 5,25 euro. Het scheelt twintig procent. Ze snapt niet dat als ze overstapt ze dan goedkoper uit is dan wanneer ze gewoon blijft zitten in de trein. "Hoe krom kan het zijn? Als je slecht ter been bent of als je niet in een volle trein wil belanden in Sittard, dan ben je gewoon het haasje."
Hoe kan dat?
Dat kan de klantenservice van Arriva niet zo goed uitleggen, blijkt als we bellen als consument. De medewerker zegt dat er sprake is van een andere route waardoor prijsverschil ontstaat. Het zou te maken hebben met de "langeafstandskorting waarbij je over het laatste gedeelte van de reis korting krijgt".
Zelfde traject, Arriva duurder
Ander voorbeeld van het dure Limburgse spoor: wie van Maastricht naar Roermond wil, kan met Arriva reizen voor 9,49. Hetzelfde stuk met de NS kost 8,80 euro. Het scheelt dus niet alleen geld, maar ook tijd, want de NS is zestien minuten sneller, omdat alleen in Sittard gestopt wordt. Ook tussen Heerlen en Sittard kan je beter de NS pakken om tijd en geld te besparen.
Zo ontstaat prijsverschil
Hildebrand van Kuijeren van Treinreiziger.nl legt uit dat Arriva andere tarieven hanteert dan de NS dat werkt met een landelijk tariefsysteem. Van Kuijeren: "Arriva is een regionale vervoerder die in opdracht rijdt van een regionale opdrachtgever, de provincie. Arriva is duurder dan de NS en omdat het merendeel van het traject door de NS wordt bediend, is dat in dit geval onder de streep goedkoper." Een woordvoerder van de NS erkent dit: "Arriva hanteert eigen regionale tarieven. Onze reisplanner toont ook deze verschillende tarieven per reis". Tamara Vannuys van Arriva legt uit dat er meerdere factoren zijn die de prijs bepalen: het opstaptarief dat landelijk wordt bepaald, het kilometertarief dat de provincie bepaalt en het product. "Wij rijden met een stoptrein. Die is duurder dan de Intercity van de NS. Een stoptrein moet vaker stoppen en het personeel zit er ook langer op. Dat kost allemaal meer geld."
Vannuys: "Als je de mogelijkheid hebt om voor de langere stukken met NS reizen is het inderdaad zo dat je soms goedkoper uit bent. Wij rijden de kortere stukken. Er zijn ook trajecten waar het reizen met NS duurder is. In de tariefmethodiek van NS hanteert men een minimumtarief van acht eenheden, wat gelijk staat aan 2,30 euro, ook voor een kortere rit. Bij Arriva betaalt de reiziger naast het opstaptarief alleen per gereden tariefeenheid, zonder minimum".
Van Kuijeren pleit voor één tarief op het spoor. Zo wordt het voor de consument overzichtelijk dat hij hetzelfde betaalt, ongeacht de vervoerder.
Treinreizigers opgelet: er zijn prijsverschillen op het spoor
Reageren?
Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.