'Zorgverzekeraar mag niet zomaar om foto's lichaamsdelen vragen'
- Nieuws
- 'Zorgverzekeraar mag niet zomaar om foto's lichaamsdelen vragen'
[AVROTROS] Zorgverzekeraars vragen regelmatig naar foto's van lichaamsdelen voordat zij toestemming geven voor medische ingrepen. Dat blijkt uit klachten die binnenkwamen bij Radar. Zo moeten vrouwen foto's van hun borsten per post opsturen, voordat zij recht hebben op een tepeltatoeage. Zo'n tatoeage hebben vrouwen nodig nadat zij door borstkanker een deel van hun borst verloren zijn.
Video niet beschikbaar
Het overkwam ook Mieke. 22 jaar geleden kreeg zij borstkanker en moest een deel van haar borst verwijderd worden. Na een hersteloperatie werd een tepeltatoeage aangebracht om de borst natuurlijker te laten lijken. Inmiddels is de tatoeage vervaagd en wil Mieke deze opnieuw laten zetten. Om toestemming te krijgen voor de ingreep moet zij een foto opsturen van tien bij vijftien centimeter, in kleur en in een envelop. Mieke: "Die brief was ontzettend kwetsend. Dit moet op basis van vertrouwen gebeuren. De plastisch chirurg had namelijk al vastgesteld dat het nodig was."
Mieke wilde aanvankelijk de foto's daarom ook niet opsturen. "Ik heb het niet gedaan en heb meteen met het regiokantoor van IZA gebeld. Zij konden hier goed inkomen, maar verwezen me door naar het hoofdkantoor. Ook daar begrepen ze het probleem goed, maar toch wilden ze de foto's: simpelweg omdat het de regels waren." Nadat Mieke weigerde werd ze doorgestuurd naar de klachtencommissie. "Daar kreeg ik uiteindelijk te horen dat ik ook langs kon komen, maar dat stond niet in de brief. Waarschijnlijk omdat ze daar geen kosten voor willen maken. Ik ben er nog steeds niet blij mee, maar ik denk dat ik geen keuze heb. Nu ga ik naar de medisch adviseur."
Elke zorgverzekeraar heeft andere regels
Radar ontdekte bij een rondgang langs verschillende verzekeraars dat hierover vrijwel overal ander beleid geldt. Zo moest Mieke de foto's opsturen naar IZA, maar hoorden we bij Menzis en Zilveren Kruis dat de arts de foto's rechtstreeks deelt via een beveiligd online systeem. Ditzo vertelde aan de telefoon dat de foto's ook opgestuurd moeten worden per post. Iets dat volgens de woordvoerder niet zo is. Deze zegt dat ook zij met het online systeem werken. Daarnaast benadrukt Menzis dat voor een tweede tepeltatoeage bijna nooit om bewijs gevraagd wordt. VGZ gebruikt ook hetzelfde systeem, al werkt dit alleen bij artsen die bij hen aangesloten zijn.
Onduidelijkheid
Voor patiënten is er dus veel onduidelijkheid. Niet alleen over de manier van toesturen, ook over de bewaartermijn. Dit verschilt per zorgverzekeraar. Sommige verzekeringen bewaren de foto's vijf jaar, anderen eeuwig, maar er zijn ook zorgverzekeringen die de foto's na beoordeling meteen verwijderen.
'Zorgverzekeraar mag niet zomaar om foto's vragen'
Hoewel zorgverzekeraars om bewijzen mogen vragen voordat zij medische ingrepen goedkeuren, mag dit niet altijd. Volgens advocaat Eric Osinga van Osinga Advocatuur zijn hier strikte regels voor. "Eerst moet bezien worden of de zorgverzekeraar al over voldoende informatie beschikt voor ze de foto's opvragen." Zo kan een zorgverzekeraar verwachten dat een borstherstellende operatie moet worden uitgevoerd, nadat borstkanker is geconstateerd en een deel van de borst moet worden geamputeerd. Daarnaast benadrukt Osinga dat de foto's alleen voor de beoordeling gebruikt mogen worden.
Niet verplicht
Je bent niet verplicht om foto's op te sturen. "Dit kun je weigeren, maar dan loop je het risico dat je in een soort patstelling terechtkomt. De verzekeraar zal dan voet bij stuk houden en je bent dan als patiënt gedwongen juridische hulp in te schakelen en kosten te maken." Sommige verzekeraars laten het niet zover komen. Daar kun je ook door een arts laten bepalen of de ingreep nodig is. Echter, dit wordt niet altijd aangeboden in de brief die een zorgverzekeraar aan haar klanten stuurt.
Wie mag de foto's zien?
Als de foto's vervolgens binnenkomen bij de zorgverzekeraar mag volgens Osinga alleen de medisch adviseur de foto's zien. "Eventueel mag het ook gedaan worden door personen die onder de verantwoordelijkheid van de medisch adviseur vallen, maar ook zij hebben een geheimhoudingsplicht. Het mag daarom dus nooit zo zijn dat de foto's naar een 'info@adres' gaan, want dan kunnen teveel mensen bij de foto's komen."
De reactie van koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland is hier te lezen.
'Zorgverzekeraar mag niet zomaar om foto's lichaamsdelen vragen'
Reageren?
Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.