Binnenland
NOS

Veroordeling Bouterse maakt herdenkingen Decembermoorden extra emotioneel

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veroordeling Bouterse maakt herdenkingen Decembermoorden extra emotioneel

In Paramaribo en in Amsterdam zijn de Decembermoorden herdacht, gisteren 37 jaar geleden. De herdenkingen stonden in het teken van de recente veroordelingen in het proces. De Surinaamse president Desi Bouterse werd negen dagen geleden veroordeeld tot 20 jaar cel voor betrokkenheid bij de moord op vijftien politieke tegenstanders in 1982.

Herdenkingen Decembermoorden druk bezocht

In Amsterdam was het daarom drukker dan voorgaande jaren. Zo'n 150 tot 200 mensen liepen voor de herdenkingsbijeenkomst mee in een fakkeltocht van het stadhuis naar het monument op het Waterlooplein.

Het was voor documentairemaker Ananta Khemradj (29) de eerste keer dat ze meedeed aan de jaarlijkse herdenking in Amsterdam. Volgens haar is het belangrijk om de Decembermoorden te herdenken, zeker nu er een vonnis op tafel ligt. "Dat dwingt ons om met elkaar erover te praten."

De Decembermoorden hebben verdeeldheid gebracht in Suriname. Surinamers kunnen daar het beste mee omgaan door het gesprek met elkaar aan te gaan, denkt Khemradj. "Als wij onze geschiedenis willen kennen, dan moeten we het hebben van mensen die erover praten. Dat we dat nu zien gebeuren maakt mij hoopvol."

Toespraken

Na de fakkeltocht begon de officiële herdenking in de Amstelkerk, waarbij oud-president Venetiaan van Suriname aanwezig was.In de kerk was onder meer een toespraak van burgemeester Femke Halsema. Zij sprak van een historische herdenking: "Een belangrijk nieuw hoofdstuk van de geschiedenis van Suriname is geschreven, dat verzoening en eenheid kan brengen in een verdeeld land."

Verder spraken de Kamerleden Sadet Karabulut en Lilianne Ploumen, columniste Sheila Sitalsing en advocaat Gerard Spong de bomvolle kerk toe.

Paramaribo

In Paramaribo zijn de moorden herdacht bij Fort Zeelandia. Dat is de plek waar de vijftien slachtoffers van de Decembermoorden werden gemarteld en geëxecuteerd.

Het vonnis tegen Desi Bouterse is niet definitief. De president kondigde gisteren aan dat hij in beroep gaat. Daardoor is Bouterse volgens zijn advocaat verdachte en geen veroordeelde, en kan hij zich kandidaat stellen voor de verkiezingen van volgend jaar.

Bouterse en zijn advocaat spraken eerder al van een oneerlijk, politiek proces, dat volgens hen vanuit Nederland wordt aangestuurd.

Ster advertentie
Ster advertentie