Binnenland
MAX

Waarom de inktvis klaarstaat om de wereld te veroveren

foto: ANP

De mens bepaalt inmiddels al tienduizenden jaren hoe het er aan toe gaat op aarde. Je zou kunnen zeggen dat we de baas zijn van de planeet. Maar wat gebeurt er als de mensheid zichzelf uitroeit? Wetenschappers denken te weten dat de inktvis dan klaarstaat als opvolger. Wetenschapsjournalist Rob van Hattum vertelt erover in Villa VdB.

Video niet beschikbaar

Slimste zeedieren

"Ik zat een artikel te lezen over een boek van Tim Coulson van de afdeling Biologie van de Oxford University", vertelt Van Hattum. "Hij heeft een heel boek geschreven over de geschiedenis van ons allemaal, maar vooral ook over evolutie en hoe wij mogelijkerwijs ook uitsterven en opgevolgd worden." De inktvis is een van de slimste zeedieren, zegt Coulson in zijn boek.

Armen als hersenen

Inktvissen hebben een aantal armen die tegelijkertijd hersenen zijn. Daar kunnen ze veel mee, beaamt Van Hattum. "Die armen zijn zo gevoelig dat ze er echt briljante dingen mee kunnen doen. Coulson gaat daar best ver in. Volgens hem zou het best kunnen dat als wij niet meer bestaan de intelligentie van de inktvis zodanig verbeterd dat ze in staat zijn om steden te bouwen onder water of misschien wel op land kunnen kruipen."

Op internet zag Van Hattum verschillende filmpjes van experimenten met de inktvis. "Fascinerend om te zien, ze kunnen zichzelf in een fles manoeuvreren die nog veel kleiner is dan zij zelf." Na het zien van die filmpjes begreep hij ook de argumenten van Coulson. "Die dieren zijn zo slim en zo handig. Ikzelf denk niet dat ze ons zullen overnemen, maar ik geloof wel dat als wij onszelf om zeep helpen er een volgende generatie is van slimme dieren die dan evolueert tot een nieuwe samenleving."

Octopus Paul

Dat de inktvis best slim is hebben we al kunnen zien met het WK van 2010, toen een octopus genaamd Paul alle wedstrijden van het Duitse elftal goed voorspelde. Maar of de inktvis echt zo slim is dat hij daadwerkelijk voetbalwedstrijden kan voorspellen betwijfelt Van Hattum. "Dat weet ik niet, desondanks zijn het wel hele bijzondere dieren. Hun brein spreidt zich uit over hun hele lichaam. Dus ze hebben een brein, een soort centraal zenuwstelsel, maar elk nopje in hun tentakels heeft weer een soort neurale structuur. Bijna een apart breintje per nopje."

Moeten we ons al zorgen maken? Van Hattum denkt van niet. "De inktvis is er ook al een paar 100 miljoen jaar en is ook wel slimmer geworden, maar ze hebben de wereld nog niet overgenomen." Het zal dus nog wel even duren voor de eerste onderzee steden zijn gebouwd. "Tenzij we onszelf snel om zeep helpen, dan is het een kwestie van een paar miljoen jaar."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.