Politie voelt zich aangesproken door BlackLivesMatter-protest
- Nieuws
- Politie voelt zich aangesproken door BlackLivesMatter-protest
Ook in Nederland is racisme een probleem bij de politie. “Het verschil met Amerika is dat etnisch profileren in Nederland veel minder tot dodelijk geweld leidt, maar racisme doet zich wel degelijk voor bij de politie”, zei activist Mitchell Esajas in Dit is de Dag. Hij was een van de initiatiefnemers van het Black Lives Matter-protest op de Dam waar duizenden mensen op af kwamen.
Lute Nieuwert, portefeuillehouder diversiteit binnen de politie, voelt zich aangesproken door de #BlackLivesMatter demonstratie en erkent het probleem “De kans is aanwezig dat iemand met een donkere huidskleur eerder wordt aangehouden wanneer je onbewuste vooroordelen laat meespelen bij je controlebevoegdheid als politieman. We hebben daar incidenten van aangetroffen en vinden het heel erg dat dit is gebeurd. We zijn een lerende politie en we willen graag openstaan voor feedback.”
Onbewust
Toch bestaat er volgens Nieuwert wel een duidelijk verschil tussen etnisch profileren en racisme. “Racisme is een bewuste actie om iemand achter stellen. Op het moment dat je onbewuste vooroordelen laat meespelen in een beslissing, bijvoorbeeld door wat je meekrijgt in je opvoeding, moet je je daar als persoon eerst bewust van worden. Iedereen krijgt bepaalde denkbeelden mee, daarvoor is de politie een afspiegeling van de samenleving.” Maar, vervolgt Nieuwert, we zijn ook professionals. “We willen van etnisch profileren naar professioneel controleren: we willen ons bewust zijn van de vooroordelen die bij ieder mens meespelen, maar niet mee mógen spelen.”
Maar dat is volgens Esajas nou precies het probleem. “Onderzoek toont juist aan dat raciale vooroordelen onbewust plaatsvinden. Het gaat helemaal niet om de intentie: misschien heeft de agent in Amerika helemaal niet de intentie gehad om de man bewust aan te houden vanwege zijn huidskleur. Maar als iemand zijn leven verliest dan maakt het niet meer uit wat de intentie was.”
Systeem
Esajas ziet nog veel onbewust racisme in onze samenleving verweven. “Het is niet iets dat je bewust doet als organisatie, maar het is een systeem binnen een organisatie dat tot ongelijkheid leidt. Daarmee zeg ik niet dat de mensen die er werken racistisch zijn.” De dialoog ziet Nieuwert als positieve ontwikkeling. “Wat mij hoop geeft, is dat we in Nederland met elkaar in gesprek zijn en dat we van elkaar proberen te leren. Dat is in Amerika een heel ander verhaal.”
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.