Buitenland
VPRO

Italiaanse zonnepanelen moeten de redding vormen voor Europa

foto: AFP / Filippo Monteforte
  1. Nieuwschevron right
  2. Italiaanse zonnepanelen moeten de redding vormen voor Europa

Deze week vaardigde de Italiaanse landbouwminister Lollobrigida een decreet uit dat het plaatsen van zonnepanelen op landbouwgrond onmogelijk maakt. Dat lijkt tegenstrijdig met de ambitie van het land om belangrijk productieland van zonnepanelen te worden, vertelt Italië-watcher Sonja Pleumeekers in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

Europese zonnepanelen

Er is lichte paniek op de Europese zonnepanelenmarkt. 75% van de zonnepanelen in Europa komt nu uit China, waar ze goedkoop geproduceerd worden. Om daar verandering in te brengen moet er meer Europese productie komen, en het Italiaanse bedrijf Enel loopt daarbij voorop. "Sicilië moet één van de belangrijkste productieplekken worden voor zonnepanelen in Europa", zegt premier Meloni.

Het gaat tot nu toe best goed met groene energie in Italië, vertelt Pleumeekers. "Italië hoort bij de top van Europa als het gaat over het aantal zonnepanelen. Maar om die groei vast te houden, moet er nu wel wat gebeuren." Zonneparken zijn een volgende stap. Maar het decreet van de Minister van Landbouw, die niet wil dat landbouwgrond gebruikt wordt voor die zonnepanelen, gooit daarbij roet in het eten.

Ruzie in de ministerraad

De landbouwminister doet dat om de Italiaanse boeren te beschermen. 'Made in Italy' staat daarbij centraal – een stokpaardje van de partij van Meloni. Maar de milieuminister, die van een andere coalitiepartij komt, is minder blij met de plannen van de Minister van Landbouw. De discussie tussen de twee ministers van twee verschillende coalitiepartijen wordt door de Italiaanse pers breed uitgemeten, en liep volgens journalisten zelfs op tot ruzie in de ministerraad.

Er is wel nog één onderdeel van het decreet waar beide ministers blij mee kunnen zijn: panelen die geplaatst kunnen worden boven velden en wijnakkers zijn wél toegestaan. Daarmee kan de Italiaanse wijn, en andere gewassen, immers nog steeds verbouwd worden.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie