ESA werkt aan de eerste huizen op de maan
- Nieuws
- ESA werkt aan de eerste huizen op de maan
Als het aan de directeur van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA ligt, staat er over een aantal decennia een dorp op de maan. De organisatie experimenteert sinds 2011 al met 3D-printers die met maanmateriaal huizen maken. Nieuws en Co nodigde ESA-onderzoeker Johannes Gumpinger uit om er over te vertellen.
Bouwen op de maan
Waarom moet de mens op de maan een dorp stichten? Toegegeven, veel levensvreugde valt er niet te rapen. Maar langdurig onderzoek op de maan zou dan wel mogelijk zijn. En ruimtevaart-organisaties zouden zich beter kunnen voorbereiden om missies naar Mars te maken. Nieuwe noodzakelijke technieken worden ontwikkeld die later ook in ons dagelijks leven gebruikt kunnen worden. Of gewoon: omdat het kan en het in de geschiedenis een letterlijk ongeziene stap is.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
In Noordwijk wordt bij ESTEC, het technologisch onderzoekscentrum van de ESA, al gewerkt aan een proefconcept voor een maanhuis. Dit bestaat uit een opvouwbare koepel die op de maan wordt opgevuld. Daaroverheen lijmt een 3D-printer laagjes maanmateriaal. Zo ontstaat een op zich staande structuur.
''Bij ons in het gebouw staat al een blok van 1,5 ton aan elkaar gelijmd gesimuleerd maanzand'', vertelt Gumpinger. ''Nu zijn we aan het bekijken of 3D-printers met behulp van opgevangen zonlicht maanzand kunnen laten smelten. Dat is in principe efficiƫnter dan lijm naar de maan te sturen. Een zeer kleinschalig experiment lukte alvast.''
Printen is kostenbesparend
Een 3D-printer meenemen om maanhuizen te bouwen is geen gekke gedachte. 3D-printers kunnen snel de basisstructuren van een huis neerzetten en dat doen ze nagenoeg zelfstandig. Zo lopen ruimtevaarders minder kans om te worden blootgesteld aan schadelijke straling of aan inslaande meteorieten op de maan.
Bovendien is het onmogelijk om al het benodigde bouwmateriaal van aarde mee te nemen. Dit is ook onnodig, want er is zand in overvloed op de maan. ''Alles wat door de mens naar de maan wil sturen is ontzettend duur'', zegt Grumpinger. ''Materiaal naar de ISS te sturen is zeker niet goedkoop, maar iets naar de maan te sturen is echt peperduur."
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co