Podcast
AVROTROS

Jortcast #217: Ira Helsloot, de koele rekenaar aan de zijlijn

foto: CCfoto: CC
  1. Nieuwschevron right
  2. Jortcast #217: Ira Helsloot, de koele rekenaar aan de zijlijn

De 'intelligente' lockdown is te ingrijpend. Maar de overheid is blind voor de negatieve effecten van haar beleid. Dat betoogt prof. dr. Ira Helsloot, hoogleraar besturen van veiligheid, in aflevering #217 van de Jortcast.

{podcast audio="126723" caption="#217 - Ira Helsloot: de koele rekenaar aan de zijlijn" }

Helsloot haalde afgelopen weken de woede van de natie op de hals wegens zijn kosten-baten analyse over de gevolgen van coronamaatregelen voor de samenleving. Maar misschien, heel misschien, kunnen koele overwegingen wel een nuttige bijdrage leveren aan een emotioneel zeer beladen debat.

Helaas is dat precies waar het nu aan ontbreekt, meent de Nijmeegse hoogleraar. De overheid maakt geen goed doordachte afwegingen, waardoor de negatieve effecten van het beleid onvoldoende worden gezien.

Uitgestelde zorg

Zo is er volgens Helsloot te weinig aandacht voor het effect op de gezonde levensjaren van mensen na de coronacrisis. Zo lijdt de reguliere zorg ernstig onder de uitbraak van het virus.

"We leggen even de samenleving plat. Dat kost 80 miljard nu, en nog heel veel uitgestelde zorg en gezonde levensjaren later. Er wordt over actieprogramma’s nagedacht hoe die zorg straks weer kan worden opgezet, maar daar gaan zeker mensen door dood."

Daarnaast is er de schade die de samenleving oploopt doordat de economie hard geraakt wordt. Werkloosheid zal toenemen, mensen krijgen te kampen met baanverlies en faillissementen, een lagere levensstandaard en op den duur kan ook de gemiddelde levensverwachting afnemen. "We weten dat mensen met een modaal inkomen tien jaar langer leven dan mensen in de bijstand."

Verhouding

Dus hoeveel mensen kunnen we nú extra gezonde levensjaren geven, en hoe verhoudt dat zich tot het aantal gezonde levensjaren van mensen die na de crisis gewoon door moeten met hun leven?

Volgens Helsloot staat dat niet met elkaar in verhouding. "We voeren veel veiligheidsbeleid zonder dat we hebben nagedacht over de negatieve effecten van dat aanvullende veiligheidsbeleid."

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie