Column Tijs van den Brink: Ze menen het!
- Nieuws
- Column Tijs van den Brink: Ze menen het!
En ineens zat ik ertussen: de ‘top van Nederlandse bedrijfsleven’. Niet een uurtje, zoals tijdens een radio- of tv-uitzending wel eens gebeurt, maar een dag (en nacht) of vijf. In verband met het EO-programma IceScream, dat dit najaar wordt uitgezonden, reisde ik afgelopen weekend in het kielzog van poolreizigster en klimaatactiviste Bernice Notenboom naar Spitsbergen, honderden kilometers boven Noorwegen, op de 78e breedtegraad. Ik reisde met hetzelfde vliegtuig en hetzelfde schip als de bedrijvendelegatie die deze week het NOS-journaal en diverse kranten wist te halen.
Ik weet niet welk beeld u heeft van ‘de top van Nederlandse bedrijfsleven’, maar ik kan u zeggen: het zijn net mensen. Toen ze zichzelf bekeken op het NOS Journaal van dinsdagavond, waren ze ongeveer net zo opgetogen als iedere andere Nederlander die het Journaal haalt.
Tijdens de reis was ik in de gelegenheid mee te luisteren naar de gesprekken, die ’s avonds werden gevoerd, nadat we overdag gletsjers, walrussen en de woning van de Nederlandse ‘burgemeester’ van het noordelijkste dorp van de wereld, Ny Alesund, hadden bezocht.
Best intensief, maar het weerhield de dames en heren er niet van ’s avonds nog flink met elkaar in de slag te gaan, soms tot ver na middernacht.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Wat mij echt opviel: ze menen het met het klimaat! Toen werkgeversorganisatie VNO/NCW kort na de verkiezingen liet weten dat wat haar betreft het volgende regeerakkoord groen mag zijn, was dat nieuws. Zoals het voor de verkiezingen nieuws was toen de VVD uit haar verkiezingsprogramma liet schrappen dat de mens een grote rol speelt bij de opwarming van de aarde.
Klimaatscepsis
Van klimaatscepsis heb ik niets gemerkt. In alle gesprekken die ik heb meegemaakt, heerste de overtuiging dat wij mensen een bijdrage leveren aan de opwarming van de aarde, door onze CO2-uitstoot. En dat als gevolg daarvan de werkelijk schitterende gletsjers die we bezochten zich sneller terugtrekken dan ze in een ‘natuurlijke’ situatie zouden doen.
Niet dat wij zelf hebben waargenomen dat die gletsjers slinken, dat kun je natuurlijk niet zien als je er voor het eerst komt. Maar het aanzicht van de gletsjers, in combinatie met de verhalen van de bioloog Maarten Loonen (universitair hoofddocent aan de Rijks Universiteit Groningen) die al jaren op Spitsbergen komt en met ons meereisde, en de satellietbeelden die Mark Drinkwater van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA ons ter plekke liet zien, overtuigden zeer.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Topmensen
De aanwezige topmensen (van Schiphol, ING, Arcadis, Enexis, Havenbedrijf Rotterdam, NS, Gasunie, Renewi en Actiam) bleken allemaal gemotiveerd om een flinke bijdrage te leveren aan de terugdringing van de CO2-uitstoot. Natuurlijk, niet van de ene op de andere dag, op een manier die economisch verantwoord is, en volgens sommigen misschien niet snel genoeg, maar toch… En natuurlijk waren er onderling ook verschillen over tempo en bijvoorbeeld over de vraag of biomassa nu wel of geen duurzame brandstof is. Maar de hoofdlijn was: verduurzamen, en wel nu.
Tegen het milieu
Ik realiseer me heel goed dat niet het complete Nederlandse bedrijfsleven vertegenwoordigd was op de boot. Dus er zijn ongetwijfeld ook topmensen in het bedrijfsleven die wel op de rem staan als het gaat om verduurzaming. Maar het eenvoudige beeld van ‘het bedrijfsleven’ dat tegen ‘het milieu’ is, is echt achterhaald.
Wat natuurlijk ook kan is dat ze zich met z’n allen enorm bewust waren van mijn aanwezigheid en dat ze zich, soms tot diep in de nacht, schoner hebben voorgedaan dan ze zijn. Maar dan verdient ‘de top van het Nederlandse bedrijfsleven’ flink wat Oscars voor schitterend acteerwerk…
Tijs van den Brink is presentator van Dit is de Dag elke werkdag van 18.30 tot 19.00 uur op NPO Radio1