Politiek
WNL

Dilan Yeşilgöz houdt Geert Wilders verantwoordelijk voor omvolkingstheorieën van zijn partijgenoten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dilan Yeşilgöz houdt Geert Wilders verantwoordelijk voor omvolkingstheorieën van zijn partijgenoten

Als bewindspersonen tijdens het uitoefenen van hun ambt met omvolkingstheorieën naar buiten treden, hoeven zij niet op steun van VVD-leider Dilan Yeşilgöz te rekenen. "Ik ga ervan uit dat dit niet gebeurt", vertelt zij in het WNL-radioprogramma Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Recent was er veel ophef rond beoogd PVV-minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie), die in het verleden sprak over omvolking. Zij nam tijdens haar hoorzitting in de Tweede Kamer haar woorden terug. Partijgenoot en kandidaat-staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie en Veiligheid) reageerde in haar hoorzitting op een andere manier: "Ik vind helemaal niks van de omvolkingstheorie."

Waarschuwing NCTV en AIVD

NCTV en de AIVD noemen in een rapport dat dit soort theorieën en uitspraken een 'potentieel risico voor de veiligheid van onze samenleving' zijn. Yeşilgöz zegt deze waarschuwing "absoluut" serieus te nemen. "Of je nou oppositielid, coalitielid, bewindspersoon of wie dan ook bent. Een omvolkingstheorie is kwalijk, gevaarlijk en behoren wij met z'n allen te bestrijden."

De VVD-leider gaat ervan uit dat iedere persoon die straks op het bordes staat, hier ook naar handelt. Dat is voor haar zelfs niet onderhandelbaar, benadrukt ze. "Ik zal hier absoluut zeer alert op zijn. Gevaarlijke complottheorieën of andere gevaarlijke theorieën bestrijden we met elkaar, want we willen dit land veilig houden."

Motie van wantrouwen?

Mochten bewindspersonen zich toch schuldig maken aan het uiten van dergelijke theorieën, kunnen zij dan rekenen op een motie van wantrouwen van Yeşilgöz? Daar geeft de liberaal geen concreet antwoord op. "Ik ga ervan uit dat dit niet gebeurt en dat Geert Wilders en zijn team die verantwoordelijkheid dragen."

Zij verzekert wel vanuit de Tweede Kamer erop toe te zien dat mensen niet met dit soort theorieën komen. Zij gaat de regering daar streng op controleren. "Absoluut."

Dilan Yesilgöz (VVD-leider) houdt Geert Wilders verantwoordelijk voor omvolkingstheorieën van zijn partijgenoten (26 juni 2024) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie