Politiek
BNNVARA

Wanneer mogen ambtenaren 'nee' zeggen tegen de politiek?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wanneer mogen ambtenaren 'nee' zeggen tegen de politiek?

Je ziet of hoort ze nauwelijks, maar de laatste tijd worden ambtenaren steeds zichtbaarder vanwege het zogeheten 'ambtelijk activisme'. Ambtenaren lopen bijvoorbeeld mee tijdens demonstraties tegen de bombardementen op Gaza. Maar hoever kunnen zij hierin gaan? Rijksambtenaar Erik Pool legt het uit in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

"Een goede ambtenaar volgt het besluit van een politicus", zegt Pool. "Tenzij het strijdig is met de grondwet." Een tijdje geleden hebben we gezien hoe ambtenaren demonstreerden tegen het feit dat Nederland niet oproept tot een staakt-het-vuren in Gaza. Dit leverde gemengde reacties op, want zou een ambtenaar niet neutraal moeten zijn?

"Als ambtenaar heb je in principe alle burgerrechten die andere burgers ook hebben", vertelt Pool. "Dus je mag demonstreren en je mening uiten behoudens je verantwoordelijkheid voor de wet."

Verkiezingen

Kijken ambtenaren bezorgd naar de kabinetsformatie? De PVV heeft bijvoorbeeld beloofd afstand te nemen van standpunten die indruisen tegen grondrechten, zoals de sluiting van moskeeën. Volgens Pool vragen ambtenaren zich altijd af wat voor impact de verkiezingen hebben.

Pool: "Je mag verwachten dat ambtenaren zich rekenschap geven van wat er in de politieke wereld gaande is en daar over nadenken." Of er momenteel ambtenaren zijn die erover aan het denken zijn om weg te gaan weet Pool niet. "Altijd is de vraag in welke mate je kan verbinden aan de organisatie waar je voor werkt."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie