Onderzoek
WNL

Nederland onterecht weggezet als narcostaat: 'We kunnen ons niet vergelijken met een willekeurig dorp in Mexico'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland onterecht weggezet als narcostaat: 'We kunnen ons niet vergelijken met een willekeurig dorp in Mexico'

Als we de berichtgeving uit verschillende media en de mening van diverse politici moeten geloven, dan lijkt Nederland langzamerhand te veranderen in het Mexico aan de Maas. Onterecht, vinden misdaadjournalist voor EW Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem. "In een willekeurig dorp in Mexico worden op een dag meer mensen vermoord dan in Nederland in een heel jaar", aldus Leistra.

Video niet beschikbaar

Leistra en Liem schreven het boek Mythen over moord, waarin ze verschillende mythen ontkrachten, waaronder het idee dat Nederland langzamerhand verandert in een narcostaat.

"Dat Nederland een fors aandeel heeft in de internationale drugshandel klopt. Waar wij vooral op doelen is het aantal moorden dat te maken heeft met drugshandel", vertelt Leistra in Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. "In een willekeurig dorp in Mexico worden op een dag meer mensen vermoord dan in Nederland in een heel jaar. Het aantal liquidaties is nu ook weer niet zodanig dat we ons kunnen vergelijken met zo'n willekeurig dorp in Mexico."

Moordratio zegt iets over de samenleving

Om het aantal moorden tussen landen te kunnen vergelijken is er een moordratio bedacht. "Het is de manier om landen en perioden in de geschiedenis met elkaar te vergelijken", vertelt Liem. "Als we spreken over ratio, kijken we naar het aantal moordslachtoffers dat er vallen per honderdduizend inwoners. Op die manier kun je landen met veel inwoners vergelijken met landen met weinig inwoners en met het verleden waarin minder mensen leven dan nu."

"Eigenlijk is moord een extreme afgeleide van de vele interacties die we hebben op een dagelijkse basis. Veruit de meeste zijn veilige interacties", vertelt Liem. "In sommige gevallen schuren die interacties of komt het tot een conflict. En in nog minder van die conflicten ontstaat een fataal conflict. Uiteindelijk zeggen die conflicten iets over de manier waarop we onze samenleving organiseren en over hoe we met elkaar conflicten oplossen. Dus het idee dat moord zo'n extreme vorm van geweld is, maakt het tegelijkertijd ook een heel meetbare vorm van geweld."

De moordratio zegt volgens Liem iets over de manier waarop een samenleving omgaat met conflicten en hoe we die met elkaar kunnen oplossen. In de media en politiek lijkt het soms of Nederland het nieuwe Mexico is waar moord en doodslag de waan van de dag is, maar daar is dus weinig van waar.

Kans om vermoord te worden is heel klein in Nederland

'Wereldwijd is de ratio zo'n zes, dus ongeveer zes mensen per honderdduizend mensen worden vermoord op jaarlijkse basis", legt Liem uit. "In Nederland is dat 0.7. Dus minder dan één per honderdduizend inwoners loopt het risico om om het leven gebracht te worden. Dat is enorm laag."

Ter vergelijking met sommige steden in Mexico is er een moordratio van 134. Van een Nederlandse narcostaat is dus geen sprake, aldus Leistra en Liem

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie