Buitenland
VPRO

Krokodillenleren smokkeltasjes nekken Colombiaans mode-icoon

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Krokodillenleren smokkeltasjes nekken Colombiaans mode-icoon

Het ene moment ontwerp je krokodillenleren tasjes voor de New Yorkse high society. En het andere moment draai je voor anderhalf jaar achter de tralies. Dat overkwam Nancy González, een – tot nu toe – zeer succesvol Colombiaanse modeontwerpster. Bureau Buitenland redacteur Edwin Koopman vertelt wat er aan de hand is.

Video niet beschikbaar

Nancy González

Jarenlang werd ze geroemd om haar creatieve en peperdure tasjes van krokodillen- en pythonleer. De ontwerpen van de Colombiaanse Nancy González kwamen onder de merknaam Gzuniga terecht bij modeshows in New York en de etalages van dure winkelketens en werden – naar verluidt – gedragen door beroemdheden als Britney Spears, Sofia Vergara en Victoria Beckham. De gemiddelde prijs bedroeg €2.000 per stuk met uitschieters van €7.000.

Er was volgens de Amerikaanse aanklagers echter één probleem: de leren creaties gingen illegaal van Colombia naar de VS. Het leer kwam weliswaar van gefokte dieren, maar ook dan is de import van krokodillenhuid in de VS aan strenge eisen gebonden. González omzeilde die jarenlang door de tasjes het land in te laten smokkelen. Volgens getuigen ronselde ze soms tientallen smokkelaars op één vlucht die allemaal met een tasje of vier langs de douane moesten met het verhaal dat het cadeautjes waren voor vrienden en familie.

18 maanden cel

González advocaten gaven een heel ander beeld, namelijk dat van een alleenstaande moeder van eenvoudige komaf, die begon door thuis op haar naaimachientje wat riempjes te naaien voor kennissen en dankzij haar creativiteit en doorzettingsvermogen uitgroeide tot een mode-icoon. Kortom, een selfmade ondernemer uit Latijns-Amerika die de Westerse imperia als Gucci en Prada het nakijken gaf.

Maar daar ging de rechter niet in mee. González, die tijdens de zaal zelfs werd vergeleken met een drugssmokkelaar, kreeg 18 maanden cel. Haar bedrijf, waar 300 Colombiaanse vrouwen werk hadden, ging kort na haar arrestatie, twee jaar geleden, al op de fles.

Luister de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie