Binnenland
KRO-NCRV

Moeten we onze katten meer binnenhouden?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moeten we onze katten meer binnenhouden?

Dagenlang zoeken naar waar die vieze geur in de keuken vandaan komt, om uiteindelijk een half opgegeten prooi te vinden. Katteneigenaars zullen zich vast herkennen in deze ongewenste zoektocht. Jaarlijks zijn vele vogels het doelwit van onze trouwe viervoeters. "Veel huiskatten hebben een goed ontwikkeld prooivanggedrag, waarbij ze actie tot doden uitvoeren om hun prooi te vangen", vertelt Claudia Vinke, gedragsbioloog aan de Universiteit Utrecht, bij Spraakmakers. Moeten we onze katten voortaan dan maar binnenhouden?

Video niet beschikbaar

Vaak wordt gedacht dat katten een dood dier mee naar huis nemen als cadeau voor hun baasje, maar dit is niet altijd het geval volgens Vinke. "Het is hun eigen gevangen prooi en die nemen ze mee naar huis. Wat er overblijft is meer dan ze op kunnen eten dus leggen ze het ergens onder een kastje."

Typisch katten

Maar ook honden jagen toch? Dat is waar, maar volgens Vinke is het afhankelijk van het ras of een hond daadwerkelijk met een prooi thuiskomt. Jachthonden focussen zich op vogels en zullen eerder achter hun doelwit aangaan. Daarentegen slaan huiskatten wel vaak toe. Vinke legt uit: "Het is natuurlijk gedrag. Veel huiskatten hebben een goed ontwikkeld prooivanggedrag. Ze jagen, zijn gemotiveerd en maken af waar ze voor kwamen. Katten gaan op jacht waarbij ze actie tot doden uitvoeren om hun prooi te vangen."

Vogelvrij

Het exacte aantal vogels dat per jaar gedood wordt door katten, is niet bekend. Volgens de vogelbescherming gaat het om zo’n achttien miljoen vogels per jaar, maar het getal heeft een grote bandbreedte. Niet alleen vogels zijn het doelwit van katten, ook muizen staan zo nu en dan op het menu. "Blijkbaar doet het aantal gedode muizen ons minder in deze discussie", stelt Vinke.

De vogelbescherming is een van de partijen die het heeft over een ophokplicht voor katten. Met zo’n plicht mogen katten niet vrij naar buiten. Vinke vindt het geen goed idee: "Je maakt ze er absoluut niet gelukkig mee. Jagende katten hebben een hoge behoefte om naar buiten te gaan. Je tast hun welzijn aan als je katten definitief binnen houdt."

Opvoeden, niet opsluiten

Er zijn veel alternatieve oplossingen om vogels te beschermen, stelt Vinke. Eigenaren kunnen de hoge jachtmotivatie van hun kat invullen door bijvoorbeeld jachtspelletjes te spelen. Daarnaast vinden sommige katten het leuk om uitgelaten te worden. Toch zijn spelletjes of een kattenriem niet de enige oplossingen volgens Vinke. "In de vroege levensfase kunnen prooivoorkeuren aangeleerd worden", zegt ze. "Als fokkers daar wat meer in sturen, kan de moederkat hun kitten andere prooivoorkeuren aanleren."

Niet alleen baasjes kunnen iets doen. Vinke oppert dat gemeenten ook kunnen nadenken over landschapsinrichtingen door bijvoorbeeld een hoge berm te plaatsen voor een weiland. Beschermde weidevogels hebben dan een kleinere kans om een prooi te worden, gezien de katten waarschijnlijk al in de berm zullen jagen, volgens Vinke. "Dan hebben ze hun buikje al vol, tegen de tijd dat ze in de weide aan komen."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie