'Niet verkeerd dat Belastingdienst losse afspraken met bedrijven maakt'
- Nieuws
- 'Niet verkeerd dat Belastingdienst losse afspraken met bedrijven maakt'
Dat de Belastingdienst kortingen geeft, dat heeft hij nog nooit gezien. Maar hoogleraar Peter Kavelaars vindt het 'op zich wel een goede zaak' dat de dienst afspraken maakt met het bedrijfsleven. Bij Spraakmakers reageert hij op het nieuws dat taxibedrijf Uber gematst zou zijn.
Video niet beschikbaar
"Ik word er uitermate geïrriteerd van", zucht Hetty Mosterd, luisteraar en ondernemer. "Je hebt, denk je, allemaal te maken met dezelfde regels, en dat blijkt niet zo te zijn." Het is slecht voor haar geloof in 'Den Haag'. "Als je vertrouwen wilt hebben in politiek systeem, dan moet je het anders doen. Dit kan niet. Het is belachelijk!"
Niet doen
Dat het goed zou zijn voor de werkgelegenheid gelooft ze niet. "Dat kun je wel zeggen, maar op dit moment is er enorm veel krapte. Al die mensen van Uber hebben morgen zo ergens anders een baan."
Iets minder boos, maar niet minder afkeurend is Peter Kavelaars, hoogleraar Fiscale Economie. De Belastingdienst gaat te ver, vindt hij. "Het komt bij mijn weten niet voor dat bedrijven op deze manier worden geholpen en dat moet de Belastingdienst ook vooral niet doen."
Nog nooit meegemaakt
Maar dát er afspraken worden gemaakt, noemt hij 'op zich wel een goede zaak.' "De belastingwetgeving kent een groot aantal onzekerheden, en bedrijven zijn er bij gebaat om dat weg te nemen." Kortingen worden er niet gegeven. "Dat heb ik nog nooit meegemaakt."
Paul Tang is lid van het Europees Parlement voor de PvdA en spreekt van een "onthutsend verhaal." "Ik kan er niet bij dat een respectabele instelling als de Belastingdienst zich verlaagt tot belangenbehartiger van een Amerikaanse multinational."
Bestraffen
Het tast volgens hem het rechtvaardigheidsgevoel aan. "Iedereen moet belasting betalen, regels moeten voor iedereen hetzelfde zijn." Het heeft er "alle schijn van" dat de Belastingdienst de wet overtreden heeft. De Europese Commissie moeten het onderzoeken, vindt hij, en Nederland desnoods bestraffen.
Wat moet er gebeuren? "Alle afspraken tussen de Belastingdienst en het bedrijfsleven moeten gewoon openbaar gemaakt worden", zegt Lotte Rooijendijk, projectleider bij Transparency International Nederland. "Voorzie in transparantie en laat er nou niks achter gesloten deuren afgesproken worden."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!