Zanglijster roept z’n kinderen binnen
- Nieuws
- Zanglijster roept z’n kinderen binnen
Buiten barst het nu in alle hevigheid los: het voorjaarsconcert van onze broedvogels. Maar wát hoor je nou precies? Vroege Vogels organiseert dit voorjaar een cursus vogelzang. Iedere week bespreken we een populaire zanger, met de schrijvers van de Veldgids en de app ‘Vogelzang’: Dick de Vos en Henk Meeuwsen. Deze week is dat de zanglijster.
De zanglijster is familie van de merel (beide zijn lijsters). Maar het liedje van de zanglijster klinkt een stuk opgewondener dan de zachtaardige merelzang. ‘Een patser’ noemt geluidenverzamelaar Henk Meeuwsen hem. Het geluid van de zanglijster is heel markant maar je moet wel even door luisteren om deze opschepper te herkennen.
Ik vind hem iets bijna opschepperigs hebben. Hij zit echt te zingen. Of op het dak, of in een boom.
Strofe-zanger in de herhaling
Net als de merel is de zanglijster een strofenzanger, zo schrijft Dick de Vos in zijn Veldgids Vogelzang. Het belangrijkste kenmerk is de herhaling. Strofes van twee of drie lettergrepen worden twee tot vier keer herhaald.
Hij zingt zo mooi in een ritme waarop wij heel makkelijk woorden kunnen verzinnen, Dat heeft geleidt in alle Europese talen tot tal van ezelsbruggetjes.
Rond de vorige eeuwwisseling bedacht natuurkenner Jac. P. Thijsse al een makkelijk ezelsbruggetje in het Nederlands: hij roept al z’n kinderen binnen: Pietje, Pietje, Pietje -pauze- Frederik, Frederik, Frederik -pauze- kom je nu, kom je nu, etc. Elk Europees land vult deze woorden anders in.
Beluister de reportage met Henk Meeuwsen en Dick Vos
Cursus vogelzang: zanglijster
Kenmerken zang:
- Opgewonden
- Felle klanken
- Variabele strofe
- Herhalingen van twee of drie lettergrepen
- Steeds een nieuw motiefje
- Begin van seizoen: korte pauzes tussen strofes
- Later steeds langere pauzes
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.