Binnenland
NOS

Rode Kruis vraagt om hulp met intekenen satellietbeelden na overstromingen Azië

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rode Kruis vraagt om hulp met intekenen satellietbeelden na overstromingen Azië

Het Rode Kruis roept mensen op om te helpen met het intekenen van satellietbeelden. Hulpverleners hebben geen goede kaarten van overstroomde gebieden in Azië.

Overstromingen in India, Bangladesh en Nepal hebben ruim zestien miljoen mensen getroffen. Meer dan een derde van Bangladesh en Nepal staat onder water.

"Die overstromingen zorgen voor landverschuivingen, hele groepen mensen zijn afgesloten van de buitenwereld", zegt Iris van Deinse vanhet Rode Kruis maandag in het NOS Radio 1 Journaal. "Er is geen schoon drinkwater dus mensen drinken letterlijk van het water dat op straat ligt. Dat is een bron van ziektes."

Rode Kruis vraagt om hulp met intekenen satellietbeelden

Hulpverleners die de getroffenen proberen te bereiken, hebben geen actuele kaarten van de gebieden. Dat bemoeilijkt de hulp. Van Deinse: "Wij zijn bezig met een project waarbij gebieden in kaart gebracht kunnen worden. Je kunt je voorstellen dat er na de aardbeving in Nepal behoorlijk wat is veranderd."

Het Rode Kruis heeft actuele satellietbeelden van de gebieden. Wie wil helpen, kan via de website van het Rode Kruis de beelden bekijken en intekenen wat er te zien is. "De hulpgoederen moeten zo snel mogelijk de gebieden in, we hopen dat zoveel mogelijk mensen helpen."

Ster advertentie
Ster advertentie