Binnenland
AVROTROS

Geen pillen, maar voeding als medicijn

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen pillen, maar voeding als medicijn

Geen pillen en spuiten, maar voeding en leefstijl als medicijn. Het zoude toekomst van ons gezondheidssysteem kunnen worden. Als we met z’n allen eindelijk eens af durven te stappen van dat makkelijke voorschrijven van medicatie...TNO Onderzoeker Ben van Ommen en Hanno Pijl,internist/endocrinoloog aan het LUMC maken zich hier hard voor.

Ziektenzorg

Arts Hanno Pijl noemt onze gezondheidszorg dan ook liever een ziektenzorg. “We moeten zorgen dat mensen gezond blijven, niet achteraf ziektes oplossen. We laten mensen de verkeerde dingen doen, een slecht leven lijden en proberen dat dan met pillen en spuiten een beetje op te lossen of te rekken.” Artsen en farmaceuten zouden veel meer in moeten zetten op levensstijl en voeding. Momenteel ook een ondergeschoven kindje in de artsenopleiding. Er wordt tijdens de opleiding maar een paar uur gedoceerd over voeding, Hanno Pijl zou dit graag anders zien. Hij is zelfs bezig met een special vervolgopleiding Clinical Nutricion.

Geld besparen

Ben van Ommen, onderzoeker bij TNO noemt ook onze “care in plaats van cure”-methode. “We schrijven medicijnen voor, maar zetten niet in op genezing. Er is ook geen goed verdienmodel voor genezen, dat is het probleem van onze gezondheidszorg.” Er kan ontzettend veel bespaard worden als we het systeem om zouden gooien, alleen al voor Diabetes type 2 scheelt dat zo’n 2,7 miljard euro in 5 jaar tijd. Maar het probleem ligt volgens van Ommen bij de partijen die hier profijt van hebben. “Nu zijn de grote winnaars vooral de farmaceuten en de verzekeraars, straks de voedingsindustrie en werkgevers omdat het ziekteverzuim daalt. Daar moeten we dus een oplossing voor vinden.”

Gepersonaliseerde aanpak

De industrie mag er dan misschien nog niet klaar voor zijn, de patienten wel. We doen al steeds meer aan zelfdiagnostiek, bijvoorbeeld met alle gezondheidsfuncties op onze smartphone. We zien ook tal van goede voorbeelden van mensen die hun leefstijl al hebben omgegooid en dat delen via social media. Maar gemakkelijk is het niet om je levensstijl drastisch om te gooien. TNO en het LUMC zijn daarom samen bezig een gepersonaliseerde aanpak. Ze proberen voor elk patiënttype inzichtelijk te maken hoe ze je het best kunnen steunen. Heb je baat bij een harde aanpak, waarbij de arts boos op je wordt als het niet goed gaat of werkt het bij jou beter om positief te blijven? Van Ommen: “Het moet echt maatwerk worden waarbij we precies willen weten welke aanpak bij jou het meeste kans van slagen heeft.”

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie