Cultuur & Media
KRO-NCRV

Boeken passé? Door corona zijn we meer gaan lezen

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Boeken passé? Door corona zijn we meer gaan lezen

Ondanks het soms stoffige imago van boeken, zijn we in de coronacrisis meer gaan lezen. Met name de 'lichte lezers' zijn meer gaan lezen. "Mensen hebben behoefte aan andere verhalen en zijn klaar met nieuws", zegt Eveline Aendekerk van CPNB in Spraakmakers.

Op tv is het een en al corona, zegt de directeur van het CPNB, Stichting Collectieve Propoganda van het Nederlandse Boek en organisator van de Boekenweek. Dat mensen behoefte hebben aan ontspanning en ontsnapping, speelt een grote rol in het veranderde leesgedrag.

Het CPNB deed onderzoek onder 18-plussers en vond dat 52 procent van hen las tijdens de crisis. De veellezers, 1 tot 3 keer per week, bleven veel lezen. Vooral de lichte lezers, 1 tot 3 keer per maand, gingen substantieel meer lezen. "Normaal zie je dat gedrag alleen in vakantietijd."

Positief effect op brein

Lezen heeft een positief effect op je, legt emeritus hoogleraar neuropsychologie Jelle Jolles uit. Het is goed voor de beleving, nieuwsgierigheid, ondernemerschap en ondernemerszin. "Het brein is een handig voertuig om prikkels binnen te krijgen en vast te leggen." Een woord of zin in een boek zorgt voor de beleving en creatieve verbindingen in het brein. "Het zorgt ervoor dat je op je zolderkamer kunt zien wat er in Zuid-Afrika gebeurt."

De beelden die je in je hoofd creëert, zijn anders dan de beelden die je ziet wanneer je een film kijkt. "Het haalt de verbeelding weg." Door een boek kun je zelf invulling geven. "Woorden roepen iets op in je brein dat uniek is voor jou. Het is een middel om fantasie te stimuleren."

Aendekerk vult aan dat uit onderzoek blijkt dat mensen die veel lezen ook empathischer zijn doordat ze zich in een ander kunnen verplaatsen. "Lezen maakt je slimmer, leuker en gezonder." Mensen die lezen, nemen informatie makkelijk tot zich, ook informatie over gezondheid, wat dan weer van pas komt bij het lezen over de coronacrisis.

Stoffig imago

Als het over boeken en genres gaat, hangt er een "normatieve saus" over. Bijvoorbeeld het idee dat een thriller minder zou zijn dan een literaire roman. Terwijl het juist gaat om leesplezier. "Het is zo zonde. Je leest het boek dat voor jou interessant is. Als je een boek pakt dat net te hoog of te laag gegrepen is, dan vergaat het leesplezier. De kans dat je een volgend boek pakt, is minder groot", zegt Aendekerk.

Quote

Boeken zijn boeken. Laten we niet zo ingewikkeld doen

Eveline Aendekerk

In Europa staat Nederland op de laatste plaats als het gaat om leesplezier. Dat komt volgens Aendekerk doordat in het basisonderwijs direct gefocust wordt op technisch en begrijpend lezen. Een tekst lezen 'voor de leuk' is er bijna niet bij. "Ik denk wel dat het imago van lezen onder jongeren een kleine boost kan gebruiken."

Eveline Aendekerk van het CPNB en neuropsycholoog Jelle Jolles over het belang van lezen

Ster advertentie
Ster advertentie