Binnenland

Yarden laat nabestaanden duizenden euro's extra betalen

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Yarden laat nabestaanden duizenden euro's extra betalen

[AVROTROS] Rouwende families die hun geliefden willen laten begraven of cremeren krijgen bij uitvaartverzekeraar Yarden een torenhoge rekening waar ze niet op hadden gerekend. Na maandenlang heen en weer communiceren lijken mensen onder die rekening uit te komen.

Yarden laat nabestaanden duizenden euro's extra betalen

Het gaat hier om consumenten die voor 2007 een naturapolis hebben afgesloten bij Yarden, of diens voorganger AVVL. Daarvoor is jarenlang premie betaald en als nabestaanden bij overlijden een beroep doen op de verzekering blijkt er ineens flink bijbetaald te moeten worden. Wie een naturapolis afsluit krijgt geen vast bedrag uitgekeerd, maar een bepaald aantal diensten. In 2007 wilde Yarden graag van die verzekering af en maakte destijds bekend dat de diensten een maximale waarde vertegenwoordigden van 3733 euro. Tegenwoordig is dat onvoldoende, omdat een crematie of begrafenis veel duurder is geworden de afgelopen tijd. Mensen hebben vaak al jarenlang een uitvaartverzekering en Yarden verandert tijdens lopende contracten ineens de voorwaarden. Daar zijn consumenten niet blij mee.

'Ik ga niet akkoord met de nieuwe voorwaarden'

Zo ook Wim van der Wal. Hij had een naturaverzekering bij AVVL die door Yarden werd overgenomen. "Alles zou gelijk blijven, tot de brief kwam dat er ineens nieuwe voorwaarden waren. Yarden heeft toen brieven gestuurd of we akkoord waren met de nieuwe voorwaarden, maar dat waren we niet. Het geeft een soort onrust. Ik heb mijn dochters op het hart gedrukt dat ze moeten oppassen met wat ze tekenen als het zover is." Van der Wal zegt dat de rechter in 2007 al heeft geoordeeld dat Yarden moet voldoen aan de voorwaarden van de bestaande polis. "We hebben bewust voor de naturapolis gekozen, omdat je dan van alles af bent, maar inmiddels voel ik me er niet meer lekker bij."

'Yarden moet beter communiceren'

Nieke Maas verloor twee weken geleden een dierbare die al is begonnen met het betalen voor de naturapolis toen ze dertig was. "De man des huizes deed alles heel correct en netjes, maar als je kijkt wat er vergoed wordt, dan komen er ontzettend veel dingen bij." Het gevoel dat Maas er aan overhoudt is dat Yarden misbruik maakt van het feit dat mensen bij overlijden van een dierbare in een emotionele rollercoaster zitten. "Ze verleiden je makkelijk om extra's te laten betalen. Ik hou nu een paar duizend euro achter de hand, voor het geval dat." Maas is van mening dat Yarden veel beter moet communiceren wat mensen krijgen voor welk verzekerd bedrag: "Een soort menukaart waar je voor verzekerd bent".

Reactie Yarden: 'We willen alle onduidelijkheid weghalen'

Yarden zegt dat het vaak misgaat bij mensen die meer van de polis verwacht hadden. "Het is een standaardpakket, maar als mensen meer willen, moeten ze daar meer voor betalen", vertelt bestuursvoorzitter Ron Bavelaar. De kosten voor een uitvaart zijn de afgelopen jaren enorm gestegen. De naturapolis dekt een aantal diensten en dat kost opgeteld een x-bedrag. Dat bedrag is veel lager dan de huidige kosten voor een uitvaart. Yarden is van mening dat zij die extra kosten niet hoeven te dragen. "We willen alle onduidelijkheid weghalen, want die zorgt voor de nodige onrust."

Mag je zomaar de voorwaarden aanpassen?

Tijdens het spel de spelregels aanpassen, zo voelt het een beetje. Yarden heeft een zogenaamde en-bloc-clausule aangebracht in voorwaarden waarin staat dat zij de voorwaarden mogen aanpassen. Caspar Janssens van Kneppelhout en Korthals Advocaten adviseert consumenten in overleg te gaan met de verzekeraar waar je je polis hebt afgesloten als blijkt dat de kosten voor de uitvaart veel hoger blijken te zijn dan je op voorhand had verwacht. "Lukt dat niet, dien dan een klacht in bij het Klachteninstituut Financiƫle Dienstverlening (Kifid)."

Doe-het-zelf-uitvaart?

Kan je zelf een uitvaart regelen? Of heb je daar per se een uitvaartondernemer voor nodig? "Je kan best dingen zelf regelen, zoals het crematorium bellen", volgens uitvaartdeskundige Marianna Smits. "Crematoria doen vaak wel moeilijk als je zelf belt, omdat ze denken dat je het niet kan betalen. Je maakt het jezelf niet makkelijk, maar het kan gewoon. Net als met een koeling. Je kan gewoon een bedrijf bellen dat zoiets voor je kan regelen. Thuis of in een uitvaartcentrum kost het vaak net zo veel." Smits zegt dat rouwadvertenties in landelijke dagbladen heel duur zijn. "In de Volkskrant of Telegraaf betaal je zo 1500 euro." Smits zegt dat consumenten moeten denken aan grote kostenposten zoals de advertenties/rouwkaarten, bloemen en catering. "Ik heb jarenlang voor DELA en Yarden gewerkt. Ik moest duurdere kisten verkopen, terwijl er gewoon hele goede en goedkope kisten zijn."

Geen naturapolis? Neem dan een resitutieverzekering

Bij een naturaverzekering krijg je een standaardpakket met diensten. Je dierbare wordt begraven of gecremeerd en er is koffie of thee, maar zodra je extra diensten wil, dan moet je de portemonnee trekken. Als je een bredere kist nodig hebt bijvoorbeeld, dan moet je daarvoor betalen. De catering is beperkt en voor een vastgelegd aantal personen. Bij een restitutieverzekering krijg je een bepaald bedrag uitgekeerd en daarvan kan je alles zelf bepalen en betalen. Het kan overigens zijn dat onder de streep je nog steeds moet bijbetalen.

Reageren? Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie