Onbeperkte data blijkt niet onbeperkt in de Europese Unie
- Nieuws
- Onbeperkte data blijkt niet onbeperkt in de Europese Unie
[AVROTROS] Er is een hoop veranderd in juni op telecomgebied. Zo zijn de roamingkosten in de Europese Unie afgeschaft. Goed nieuws voor consumenten, maar er blijken addertjes onder het gras te zitten.
Onbeperkte data blijkt niet onbeperkt in de Europese Unie
Zo is er veel onduidelijkheid over 'de route'. Van waar naar waar mag je nu wel en niet bellen zonder extra kosten? Dat was ook onduidelijk voor Mike van Luik. Hij heeft een telefoonabonnement bij Tele2 en vanaf 8 juni is hij gaan bellen naar België en Zweden. Mike ging er vanuit dat dat gewoon in zijn bundel, waar hij zeventien euro per maand voor betaalt, gedekt was.
Van Nederland naar buitenland moet je betalen
Stel dat je van Nederland naar België belt, dan moet je hiervoor gewoon betalen. "Dat valt niet binnen je bundel en aan die regel is ook niets veranderd", aldus Robin Janszen van Tele2. Als je in België bent en je wil naar Nederland bellen, dan gaat dat wel vanuit je Nederlandse bundel en worden er dus geen extra kosten in rekening gebracht. Dat geldt ook voor kosten binnen Europa. Tim Wijkman van Telecompaper legt uit dat als je binnen België even naar je hotel in hetzelfde land belt, dat je daarvoor niet extra hoeft te betalen. Ook als je van België naar Frankrijk belt valt dat binnen de nieuwe EU-regels. Het verschilt wel welke landen er per provider onder de EU vallen. Dat hebben we voor de grote providers hier voor je op een rijtje gezet.
Bellen naar ander EU-land nu veel duurder
Doordat Mike zoveel naar Zweden en België belt lopen de kosten bij hem snel op. Inmiddels gaat het om meer dan 200 euro. "Ik schrok me dood. Ik vind het oplichting. Het is precies dezelfde lijn. Als ik het had geweten had ik gewoon via internet gebeld."
Stel nu dat je buiten je bundel gaat bellen, omdat je belminuten er al doorheen zijn, dan moet je goed letten op de kosten. Zo kostte een telefoontje vanuit Duitsland naar een ander EU-land voordat de nieuwe EU-verordening inging nog maximaal zes cent per minuut, nu is dat gemiddeld vier keer zo veel. Dat komt doordat telecomproviders nu maximaal het Nederlandse tarief doorrekenen voor belminuten en mb's buiten de bundel.
Onbeperkte data? Let dan op!
Ook zit er een addertje onder het gras voor mensen die een bundel hebben met onbeperkte data. Je mag die bundel in Nederland onbeperkt gebruiken, maar in de Europese Unie niet. Daarvoor is een rekensom bedacht: maandbedrag internetbundel exclusief btw / 7,7 x 2. Stel je betaalt tien euro per maand, exclusief btw, voor je internetbundel, dan mag je 2,59 gb verbruiken in de EU op maandbasis. Dat is dus wel wat anders dan onbeperkt. Neem voor de zekerheid contact op met je provider, die kan je precies vertellen hoeveel je in de EU op internet mag.
Is internet in het buitenland trager?
Radar krijgt via WhatsApp veel meldingen van consumenten die zeggen dat ze in het buitenland trager internet ervaren. Gerard444 zegt dat in Tsjechië de snelheid dramatisch laag was. Ook Hans appt dat in de Ardennen en Luxemburg de verbinding traag was. Hij vraagt zich af of de snelheid door de buitenlandse provider geknepen wordt. Tim Wijkman van Telecompaper zegt dat we in Nederland een luxepositie hebben met een goed mobiel netwerk met snel 4G-internet. "Dat is in het buitenland niet overal zo. In grote steden veelal wel 3G of 4G, maar daarbuiten heb je soms maar 2G."
Laura appt nog een goede tip om haar dataverbruik binnen de perken te houden: zij heeft een verbruikslimiet ingesteld voor zodat ze een melding krijgt als ze die limiet bijna aangetikt heeft. Zo heeft zij alles onder controle.
Providers hanteren een fair use policy
Mart Moonen stelde een vraag op het forum over zijn contract bij Vodafone dat hij eerder dit jaar afsloot. Hij kreeg een melding dat er vanaf half juni een fair use policy is toegevoegd aan zijn contract. Vodafone is niet de enige provider die een fair use policy heeft voor gebruik van telecomdiensten in de Europese Unie. Voor elke vier maanden moet je minimaal twee maanden in Nederland zijn. Het gaat hier om een aaneengesloten periode. Vodafone stuurt wel eerst een waarschuwing uit. Bij KPN is het zo geregeld dat er een toeslag in rekening gebracht kan worden als je meer dan vier maanden in het buitenland bent. T-Mobile vraagt je na een periode van vier maanden om je roaminggedrag aan te passen als blijkt dat je meer data verbruikt buiten Nederland dan in Nederland.
De fair use policy is met name belangrijk voor consumenten die langere tijd in het buitenland verblijven, bijvoorbeeld om te overwinteren. Ook studenten die gaan stagelopen of studeren in het buitenland kunnen hiermee te maken krijgen. Informeer bij jouw provider wat de regels hieromtrent zijn.
Reageren? Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.
Video niet beschikbaar