Mag je vliegen als je een besmettelijke ziekte hebt?
- Nieuws
- Mag je vliegen als je een besmettelijke ziekte hebt?
[AVROTROS] Je staat op het punt om het vliegtuig in te stappen als je op het vliegveld wordt tegengehouden, omdat je kind waterpokken of mazelen heeft. Mag je vliegen als je een besmettelijke ziekte hebt? Dat blijkt te verschillen per vliegveld en luchtvaartmaatschappij.
Mag je vliegen als je een besmettelijke ziekte hebt?
Johanna Hoormann had voor haarzelf en haar kinderen, Vienna van twee en Lyon van tien, tickets geboekt bij Transavia voor een vlucht naar Stockholm om een begrafenis bij te wonen. De vlucht zou vertrekken vanaf Eindhoven Airport. Aangezien Johanna in Groningen woont overnachtte ze de avond voor de vlucht in het Novotel in Eindhoven. Op de luchthaven kon ze probleemloos haar bagage inchecken. Onderweg naar de veiligheidscontrole werd het gezin bij de service- en informatiebalie van de luchthaven staande gehouden door een medewerkster. Zij vroeg of Johanna's kind mazelen had. "Nee, waterpokken. Het is in een zichtbaar uitgedroogd stadium. We zijn eergisteren bij de dokter geweest." De servicemedewerkster besloot dat het kind niet kon reizen en een doktersverklaring nodig had. Johanna neemt contact op met haar huisartspraktijk en er wordt alsnog een doktersverklaring, ondertekend en wel, geregeld.
Discussie escaleert in scheldpartij
De doktersverklaring was geregeld dus zou alles in orde moeten zijn. Helaas bleek het niet toereikend voor de medewerkster van Eindhoven Airport. Er ontstond een discussie tussen Johanna en de medewerkster die escaleerde. "De servicemedewerker zei "Hou je bek" en ze blokkeerde onze tickets. We konden niet eens tot het personeel komen dat wel bevoegd is om te beoordelen of we wel of niet mochten reizen." Hoormann had nog steeds in het achterhoofd dat zij naar een begrafenis moest in Stockholm, maar door het annuleren van de tickets bleek dat onmogelijk. "Bij Eindhoven Airport kan je door de toiletjuffrouw of de informatiebaliemedewerker het vliegen ontzegd worden."
Vliegen vanaf Hamburg geen probleem
De man van Johanna, Maikel, besluit vervolgens om met de auto richting Stockholm te rijden. In Hamburg zet Maikel zijn gezin op een vlucht naar Stockholm. In Hamburg was er niemand die vroeg naar de waterpokken en kon het gezin probleemloos vliegen. "Drama, drama. Het was Pinksterweekend, megadruk. Dikke vertraging, ik moest een dag vrij nemen en heb extra tickets moeten boeken."
Minimale compensatie voor hinder
Hoormann dient een klacht in bij Eindhoven Airport en de luchthaven laat aan Hoormann weten dat mensen bij de servicebalie optreden als verantwoordelijke voor Transavia. "Zij geven als argument dat die vrouw bevoegd was om te oordelen. Het is heel frustrerend, het is namelijk nergens op gebaseerd. Deze vrouw had net zo goed de toiletdame kunnen zijn." Paul Eldering, luchtvaartjournalist van De Telegraaf zegt dat een servicemedewerker dit nooit had mogen zeggen. "De luchtvaartmaatschappij had dit moeten doen. Misschien is het een grondafhandelaar, dan is zij een verlengstuk van de luchtvaartmaatschappij. Heeft zij Transavia gebeld? Ik vind dit echt belachelijk." Hoormann heeft compensatie van 75 euro voor een volgende vlucht aangeboden gekregen van Transavia.
Waar heb je recht op?
Maryse Oranje is jurist bij De Vos & Partners begrijpt het standpunt van de luchthaven wel. "Op het moment dat een kind waterpokken heeft kan het gevaarlijk zijn. Aan de andere kant: als een arts iets ondertekent is het een verklaring." Oranje verklaart dat de familie nog een beroep had kunnen doen op de annuleringsverzekering als ze die hadden. Hoormann zegt dat voor hem de meeste kosten zitten in de benzine, een extra vrije dag opnemen, de hotelovernachting en de nieuwe tickets in Hamburg.
Wel of geen medische verklaring nodig?
Eldering geeft aan je met een besmettelijke ziekte niet mag vliegen, mits je een officiële doktersverklaring hebt. Hoe een luchtvaartmaatschappij daarmee omgaat, verschilt. Zo zegt Transavia dat er een medische verklaring moet zijn waarin staat "dat de ziekte zich niet meer in de besmettelijke fase bevindt". easyJet zegt dat passagiers met waterpokken en mazelen "zeven dagen na het verschijnen van de laatste korstjes" of "zeven dagen na het verschijnen van de uitslag" mogen vliegen. Tui fly wil graag een medische verklaring zien voor waterpokken en mazelen. KLM vraagt ook om een medische verklaring in het Engels die 48 uur voor vertrek in het bezit van de vliegmaatschappij moet zijn.
Wat is waterpokken of mazelen eigenlijk?
Waterpokken is, net als mazelen, een besmettelijke vlekjesziekte en ontstaat altijd door een virus. Vooral kinderen krijgen eens in hun leven mazelen of waterpokken. Zodra een kind zich niet lekker voelt en koorts krijgt kunnen er waterpokken ontstaan. Kleine rode bultjes op de huid worden blaasjes die kunnen jeuken. De blaasjes veranderen na enkele dagen in korstjes. Totaal kan een kind zo'n tien dagen last hebben van waterpokken. Mazelen duurt net zo lang. Naast het niet lekker voelen en koorts zijn verkoudheid, hoesten, ontstoken ogen en kleine witte vlekjes in de mond, andere symptomen van mazelen. Volwassenen, baby's, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand zijn vatbaar voor mazelen. Zij zullen na een dag of drie vlekjes op de huid zien die als schuurpapier aanvoelen. Alle kinderen worden op jonge leeftijd ingeënt via het Rijksvaccinatieprogramma.
Reageren? Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.
Video niet beschikbaar