Binnenland

Beperk je afvalproductie: dat doe je zo

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Beperk je afvalproductie: dat doe je zo

[AVROTROS] Samen creëren we enorme bergen huishoudelijk afval. Dat moet minder kunnen. Scheelt ruimte in de kliko en het is beter voor het milieu. Hoe kan je jouw afvalproductie zoveel mogelijk beperken? Moet je eigen potjes meenemen naar de supermarkt? Of papieren zakken voor het brood?

Beperk je afvalproductie: dat doe je zo

Laten we even met wat cijfers beginnen. Nederlanders produceren per persoon gemiddeld 500 kilo huishoudelijk afval per jaar. Op jaarbasis ging het in 2010 om ongeveer negen miljoen ton afval voor alle Nederlandse consumenten. De afvalproductie gaat de laatste jaren omlaag. Dat komt doordat we steeds bewuster omgaan ons afval. Uit cijfers van Milieu Centraal blijkt dat de helft van ons afval gescheiden ingeleverd wordt: 247 kilo. Daarvan komt 63 kilo via de milieustraat en 175 kilo wordt op andere manieren ingezameld. 242 kilo wordt ongescheiden bij het vuilnis gegooid, 32 kilo daarvan is echt grof huishoudelijk afval. De rest, 210 kilo, dumpen we in de grijze kliko.

Helpt scheiden eigenlijk?

Ja, want door afval te scheiden worden we ons er beter van bewust hoeveel we van een bepaalde grondstof eigenlijk weggooien. Plastic dat gebruikt wordt voor een verpakking wordt apart ingezameld in zakken. Daardoor kan je als consument heel goed zien wat je allemaal weggooit. Om elk brood zit een zak, je kaas uit de supermarkt zit in plastic en groente en fruit doen we allemaal in plastic zakjes. Stel je eens voor dat je voor dat soort producten andere, duurzamere, verpakkingen zou hebben. Scheelt toch zes kilo per jaar. Verpakkingsplastic is licht, dus voor zes kilo heb je aardig wat plastic te pakken. 60% van die 250 kilo die niet gescheiden wordt is best veel en dat kan minder door ook dat te scheiden. Door meer afval beter te scheiden voorkom je niet alleen afval, maar kunnen we afval ook hergebruiken en dat bespaart energie, geld en grondstoffen.

Geen verpakte producten meer kopen

Arjen Ulrich is 'De Afvalminimalist'. Hij is een aantal jaar geleden gestopt met het kopen van verpakte producten. Dat deed hij zo van de één op de andere dag. Hij stopte met het kopen van producten die verpakt waren. Hij woonde destijds in Den Haag. Rond etenstijd was zijn routine dat hij naar de supermarkt ging, boodschappen deed, alles in de pan gooide en de verpakkingen in de prullenbak deed. "Het enige nut van die verpakking was het vervoer tussen de supermarkt en huis." Inmiddels leeft Ulrich niet helemaal meer afvalvrij, maar weet hij wel hoe hij zijn afvalproductie zoveel mogelijk kan beperken. "Mijn ouders zijn oude broodzakken gaan gebruiken voor groenten in de supermarkt. Ze halen brood zonder verpakking bij de bakker." Zelf gaat Ulrich met een katoenen tas naar de bakker en thuis snijdt hij zijn brood.

Financiële besparingen zijn minimaal

Ineens stoppen met het kopen van producten met een verpakking levert je niet echt geld op. "Producten zonder verpakkingen waren over het algemeen ook duurder, kijk maar naar de biologische supermarkt met verse producten." Ulrich stopte wel met het kopen van eten op het station, aangezien dat verpakt was. "Dat scheelde wel weer."

Je kan niet alles meer eten

Ulrich had zichzelf de vraag gesteld hoe ver hij zou gaan met zijn afvalbeperking. Iets als broodbeleg at hij dus niet meer. "Als er een verpakking omheen zat, at ik het niet." Ulrich is op zoek gegaan naar producten die zonder verpakking verkocht werden. "Ik kon geen chocopasta en hagelslag meer eten. Ik heb pindakaas zonder verpakking kunnen vinden. Dat was bij een notenkraam in Alkmaar, die kunnen potjes vullen."

Shampoo kocht Ulrich bij Lush. Daar koop je gewoon shampoo als een blokje zonder verpakking. "Voor tandpasta heb ik een uitzondering gemaakt. Ik heb moeilijk tandvlees, dus ik wilde niet aan de gang met schoonmaaksoda."

Wat kan je zelf doen?

Gelukkig kan je een hoop zelf doen om je eigen afvalproductie omlaag te krijgen. We zetten een paar tips onder elkaar.

  • Voorkom voedselverspilling. Koop niet meer dan je nodig hebt, let op de houdbaarheidsdatum en kook geen enorme porties.

  • De kringloop is een oase voor liefhebbers van tweedehands. Je kan je oude spul kwijt, dat krijgt dan een tweede leven. Aan de andere kant kan je andermans spullen ook een nieuw thuis bieden.

  • Is jouw brievenbus ook elke week vol van de reclamefolders en lokale sufferdjes? Plak een Nee/Nee of Nee/Ja-sticker op je brievenbus. Die kan je gratis ophalen bij je gemeente.

  • Neem je elke dag een nieuw plastic zakje mee voor je bammetjes? Er zijn legio broodbakken te koop, ook met kekke ontwerpjes. Scheelt enorm veel plastic!

  • Het verbod op gratis plastic tasjes is al een grote stap in de goede richting, maar koop er dan ook niet eentje als het niet hoeft. Zorg dat je altijd een linnen of katoenen tas bij je hebt als je boodschappen gaat doen.

  • Iets kapot? Gooi het niet weg, maar laat het repareren bij een Repair Café. Steeds meer plaatsen hebben een Repair Café waar je je kapotte spullen kan laten repareren.

  • Stop met het kopen van verpakte groenten en fruit! Je hoeft geen schaaltje met vier appels te kopen, als in het schap ernaast de appels los liggen. Doe die in je eigen meegebrachte tas en voilà, weer een verpakking vermeden.

Reageren? Dat kan onder dit artikel op Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel in je mailbox? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie