Kansen op een nieuwe baan voor 55-plussers zijn nihil
- Nieuws
- Kansen op een nieuwe baan voor 55-plussers zijn nihil
[AVROTROS] 85% van de 55-plussers zegt dat het moeilijk, zo niet onmogelijk, is om een nieuwe baan te vinden na ontslag. Dat blijkt uit onderzoek van Radar onder ruim 19.000 ondervraagden van het Radar Testpanel.
Kansen op een nieuwe baan voor 55-plussers zijn nihil
Wie op latere leeftijd plotseling ontslagen wordt heeft grote moeite om weer aan het werk te komen. Veel mensen werken jarenlang voor dezelfde baas en wie dan ineens op straat komt te staan door, bijvoorbeeld, een reorganisatie, heeft ineens een probleem. Kom je nog wel aan een nieuwe baan op die leeftijd? Hoe moeilijk gaat dat worden? Het zijn twee voorbeelden van vragen waar 55-plussers in die situatie mee worstelen.
Ontslagen: wat dan?
Mensen die op de datum van het ontslag de vijftig zijn gepasseerd en op dat moment tenminste tien jaar bij dezelfde baas hebben gewerkt, hebben recht op een transitievergoeding. Dat is de benaming voor de wettelijke ontslagvergoeding die twee jaar geleden op 1 juli 2015 ingegaan is. Dit is een andere rekenmethode dan wanneer je nog geen vijftig bent. De hoogte van de transitievergoeding is afhankelijk van hoe lang iemand in dienst is geweest, wat het salaris was en de leeftijd.
Leeftijdsdiscriminatie groot probleem
Het merendeel van de 19.318 ondervraagden vindt leeftijdsdiscriminatie het grootste probleem als zij weer moeten solliciteren. Een ander veelgehoord probleem is dat 55-plussers duur zijn voor een werkgever. Ook wordt de ervaring van oudere werknemers niet op waarde geschat. Deze problemen moeten harder worden aangepakt, vinden de ondervraagden. Werkgevers zouden beloond moeten worden door 55-plussers in dienst te nemen. Daarnaast moeten ze overtuigd worden van de kracht van deze medewerkers.
Het aanbieden van extra cursussen of begeleiding is voor 42% van de ondervraagden zinvol als zij zich weer op de arbeidsmarkt storten. Veel ex-werknemers hebben jarenlang niet gesolliciteerd en moeten dus helemaal opnieuw beginnen met het schrijven van een nieuwe sollicitatiebrief en een goed cv. 72% zegt dat loopbaanbegeleiding zinvol kan zijn. 44% kijkt positief tegen een cursus computer- en/of internetgebruik.
55% van de respondenten heeft gebruik gemaakt van cursussen of begeleiding. Hierbij lag de focus met name op sollicitatietraining. 41% vond die cursussen nuttig of heel nuttig.
Hoe kom je weer aan een nieuwe baan?
Van de 19.318 deelnemers aan de enquête hebben ruim 2100 reageerders een baan gevonden nadat ze 55 zijn geworden. Ze kwamen aan die baan door te solliciteren (28%) of door gevraagd te zijn (27%). 25% heeft zijn of haar eigen netwerk ingezet. Netwerksite LinkedIn wordt hier veelvuldig genoemd. Andere manieren waarop respondenten weer aan het werk zijn geraakt zijn: het benaderen van oud-collega's, open sollicitaties en langsgaan bij uitzendbureaus. 17% heeft meer dan honderd sollicitatiebrieven gestuurd, 65 mensen geven aan meer dan 500 keer gesolliciteerd te hebben.
41% van de mensen die na hun 55e aan een nieuwe baan zijn gekomen hebben niet meer dan een maand gezocht. 25% heeft maximaal zes maanden gezocht, 14% vond na twee jaar een baan. Het merendeel zegt dat de nieuwe baan goed bij hen past, bijna de helft kan ook rondkomen van het salaris.
Geen uitnodiging voor sollicitatiegesprek
Bij 33% van de respondenten die nog steeds op zoek is naar een baan komt dat omdat ze niet worden uitgenodigd voor een gesprek. 11% heeft de moed opgegeven, ondanks dat de pensioengerechtigde leeftijd nog niet is bereikt.
Van de mensen die geen baan hebben gevonden is 53% langer dan twee jaar op zoek (geweest). 43% is nooit uitgenodigd, 2% meer dan tien keer. 37% zegt meer dan honderd sollicitatiebrieven de deur uitgedaan te hebben. In het geval van een sollicitatieprocedure met meerdere rondes haalt 55% de tweede ronde nog niet eens. 89% zegt dan ook geen of weinig vertrouwen meer te hebben dat ze als 55-plusser nog een baan vinden.
Radar Extra over de arbeidsmarkt voor 55-plussers
Radar besteed in een tweedelige documentaire op 22 en 29 mei 2017 aandacht aan de arbeidsmarkt voor 55-plussers. Beide documentaires worden om 20:30 uitgezonden op NPO Radio 1.
Reageren? Dat kan onder dit artikel op Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel in je mailbox? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.
Video niet beschikbaar