Binnenland

15 tips voor lekkere en betaalbare wijn uit de supermarkt

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 15 tips voor lekkere en betaalbare wijn uit de supermarkt

[AVROTROS] Dit herken je wel! Je staat in de supermarkt voor het schap met wijnflessen en de keus is gigantisch. Honderden flessen staan er en je ziet door de wijnvelden die ene lekkere fles niet meer. Wat is nu een lekkere fles wijn die ook nog eens betaalbaar is? We hebben tips waar je op moet letten.

15 tips voor lekkere en betaalbare wijn uit de supermarkt

Er zijn maar weinig producten waarbij je zoveel te kiezen hebt als bij wijn. Ben je een liefhebber van rood, wit, rosé, iets zoets of iets met bubbels? Letterlijk honderden flessen staan er in de schappen in de supermarkt en dan is het lastig om daar een goede keus uit te maken. Wil je een fles uit Chili, Australië, Californië, Italië of traditioneel uit Frankrijk? Wat voor druif?

Wat voor druifsoorten zijn er?

De basis van wijn is de druif. Elke druif heeft een andere smaak en de uiteindelijke smaak van de wijn wordt bepaald door de druif, hoe de druif gerijpt is en een eventuele blend met andere druifsoorten. Bekende druifsoorten voor witte wijn zijn bijvoorbeeld de Grüner Veltliner, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Chardonnay en Pinot Grigio. Voor rode wijn zijn blauwe druiven de basis. Dat de wijn uiteindelijk rood is komt door de schil van de druif. De Merlot en Cabernet Sauvignon zijn de meest bekende rode druifsoorten, naast de Malbec, Sangiovese en Grenache.

Hoe worden rosé en champagne dan gemaakt?

Bij rosé worden blauwe druiven gebruikt, maar daarbij wordt binnen 24 uur de schil van de most gescheiden. De schil kan daardoor niet volledig z'n donkere kleur afgeven waardoor de wijn lichtroze is. Rosé is meestal licht en fris van smaak doordat er niet zoveel tannine uit de schil vrijgekomen is. De meeste rosé komt uit de Provence, in het zuiden van Frankrijk.

Champagne is een mousserende wijn. Naast champagne zijn er nog meer mousserende wijnen, maar die mogen niet de naam 'champagne' dragen. Daarvoor moet de wijn niet alleen in de Champagnestreek worden gemaakt, maar ook volgens de 'méthode traditionelle'. Alle champagne komt uit Frankrijk. Voor de productie van champagne mogen wijnboeren slechts zes druifsoorten gebruiken. Champagne is namelijk een blend van witte en blauwe druiven. De Chardonnay is de meest gebruikte witte druif, voor de blauwe druif is dat de Pinot Noir of Pinot Munier. Tegenwoordig is er ook rosé-champagne.

Wat kost een flesje wijn?

Wijn hoeft niet duur te zijn. Als je in de supermarkt kijkt zie je dat je voor twee euro al een fles wijn in je karretje kan leggen. De prijzen in de supermarkt lopen over het algemeen op tot enkele tientjes. Voor het serieuzere werk moet je naar de slijterij gaan waar flessen voor honderden tot soms wel duizenden euro's over de toonbank gaan. Voor een flesje uit de top tien duurste wijnen betaal je gemiddeld zo'n 4500 euro. Daar kan je toch heel wat huiswijntjes voor kopen.

Wijn en spijs gaan uitstekend samen

Er gaat natuurlijk niets boven een lekker flesje wijn bij de maaltijd of borrel, maar wat past nou waar bij? Traditioneel doet de wat zwaardere rode wijn, bijvoorbeeld een Merlot of Cabernet Sauvignon het goed bij rood vlees. Wit vlees, zoals kip, past goed bij een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir. 's Avonds op de bank een lekker stukje kaas? Daar is het goed opletten, want zachte kaas vereist weer een andere wijn dan harde kaas. Pak een lekkere Prosecco of Cava, beiden mousserende wijnen, bij bijvoorbeeld een stukje brie. Voor harde kazen is een zoete witte wijn als een Riesling of Moscato lekker, maar ook een donkere Syrah of Malbec. Heb je aan het eind van de maaltijd nog zin in een toetje? Bij zoetigheden hoort een zoete witte wijn of dessertwijn zoals sherry of port.


Afbeelding via Winefolly.com

Tips van luisteraars

Hoe kies je nu een lekkere wijn die niet al te veel geld kost? We stelden die vraag aan de gebruikers van de Radar App en die gaven ons onderstaande RadarTopTips.

  • Een veelgehoorde tip ging over de Vivino-app. Met deze wijnapp kan je labels scannen, reviews van wijnen lezen en informatie vinden over heel veel flessen wijn. De database bestaat inmiddels uit meer dan 200.000 flessen die door miljoenen gebruikers zijn gereviewd. Leonne, Rob, Matthieu en Richard maken gebruik van deze app. Kees zegt dat "de score een goed beeld over de prijs-kwaliteitverhouding" geeft.

  • De vader van Naomi heeft veel verstand van wijn en van die kennis maakt zij handig gebruik. Ze kent de verschillen tussen de Pinot, Sauvignon en Merlot. "In de supermarkt kies ik van deze vaak de goedkoopste, ook al is het de huiswijn. Wanneer ik iets meer geld heb kies ik één die misschien een euro duurder is. Ik koop nooit een wijn boven de vijf euro, omdat de goedkopere (wijnen red.) ook lekker genoeg zijn."

  • Als het gaat om besparen op wijn tipt een reageerder op de oproep dat groot inkopen korting kan opleveren. "Ik koop ze per zes, dan krijg ik korting. Of ik wacht totdat deze wijn in de aanbieding is. Dat scheelt soms 1,50 euro per fles."

  • Sabotabby laat zich informeren bij de wijnspeciaalzaak. Daar heeft hij ook zijn eerste fles gekocht. "Sindsdien koop ik een wijn die afkomstig is van het hetzelfde land als de duurdere wijn." Het is sowieso een goed idee om je eens goed te laten voorlichten bij een specialist. Die kan je ook precies vertellen welke wijnsoorten er allemaal zijn en wat aanraders zijn.

  • Willem vraagt advies aan de bedrijfsleider van zijn supermarkt. Robert werkt op een soortgelijke manier, maar hij vraagt ervaringen van andere klanten. Goed idee, want vaak zie je voor het wijnschap meerdere mensen lang zoeken naar een lekker wijntje.

  • Antoinette tipt dat goedkope wijn niet altijd de beste optie is. Ze zegt dat er in goedkope wijn vaak stoffen zitten waarvan je hoofdpijn kan krijgen en ze zijn vaak gezoet met extra zoetstoffen. "Liever een eerlijke, vaak biologische, rode wijn."

  • Barbara kijkt vooral naar de fles en dan met name naar het kuiltje aan de onderzijde van de fles. Wat haar betreft is het "hoe dieper de 'ziel', des te beter de wijn".

  • Mariel tipt dat je in het buitenland vooral moet kijken naar 'bijna lege schappen' als je in de plaatselijke supermarkt komt. Wijnen waarvan het schap bijna leeg is worden kennelijk goed verkocht.

  • Pia kijkt vooral heel erg naar prijs. Dat is voor haar het belangrijkst. Vervolgens kijkt ze naar het land van herkomst en of het een soepele of droge wijn is. Ze vindt het niet belangrijk bij welk gerecht je de wijn kan drinken.

  • Veel reageerders kijken naar het etiket. Een etiket dat er duur uitziet is geen garantie voor een goede wijn. Wel zijn er veel verschillen tussen etiketten. Het ene etiket bevat veel meer informatie over de wijn, de druif en de herkomst van de wijn. Zo vertelt Corrie dat ze eens een fles wijn kocht voor 1,99 euro, omdat het etiket er duur uitzag.

  • Meneer Snijder adviseert dat je ook goed naar het jaartal van de wijn moet kijken. "Dat is ook echt van invloed op de smaak."

  • Bert kijkt vooral naar tests en vergelijkingen. Wijn die daar goed uitkomt, komt in het winkelmandje van Bert.

Zo proef je wijn in vier stappen

Misschien ben je weleens bij een wijnproeverij geweest waarbij je voornaamste doel was om 'gewoon' die wijntjes te proeven. Er is echter een hele etiquette hoe je nu echt wijn proeft. Dat begint bij het kijken naar je glas. De kleur van de wijn moet goed zijn en er mag niets in je glas drijven. Stap twee is het walsen van je glas. Dat kan op tafel of in de lucht als je je glas aan de steel houdt. Bij het walsen komen de aroma's vrij, omdat er meer zuurstof bij de wijn komt. De derde stap is het ruiken aan je glas. Je wijn moet lekker ruiken, alsof je er meteen een slok van wil nemen. Wijn die stinkt is overleden. Stap vier: proef de wijn! Een beetje wijnproever slurpt en laat het door je mond gaan alsof je met mondwater bezig bent. Je mag de wijn doorslikken of uitspugen, dat ligt er een beetje aan of dit je eerste proeverij van de dag is of je achtste.

Omfietswijngids

Nicolaas Klei is al jarenlang één van Neerlands bekendste wijnkenners. Hij schreef meerdere boeken over wijn waaronder de beroemde Omfietswijngids, de opvolger van de Supermarktwijngids. Elk jaar schrijft Klei een nieuwe uitgave van de Omfietswijngids. Hiervoor proeft hij duizenden wijnen die dat jaar te vinden zijn in de supermarkt. Klei omschrijft in zijn boek iedere geproefde wijn.

Dubbeltje op de eerste rang

De supermarkten liggen vol met wijnen die een paar euro kosten. Wat niet goed is blijft volgens Klei achter in het schap staan. We moeten niet proberen om voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten. "Probeer niet een wijn met een hele dure naam als Chablis, Champagne of Bourgogne voor weinig geld te krijgen, want dat is bijna gegarandeerd bagger. Een beetje champagne kost dertig euro." Een goede Chablis kost volgens Klei minimaal twee tientjes, dus als je die voor een tientje in de supermarkt ziet liggen moet je je afvragen hoe dat kan.

Betaalbare wijn uit Zuid-Amerika

Goedkope, maar toch drinkbare wijn, komt vooral uit Chili en Argentinië. "Daar heb je grote firma's. De arbeid- en grondkosten zijn niet zo hoog daar." Daar worden miljoenen flessen gemaakt en dan heb je voor vijf euro wel een grote kans op een fatsoenlijke fles wijn. Wie iets meer te besteden heeft kan beter naar een wijnspecialist gaan. "Als je al op zoek bent naar een fles die tussen de tien en vijftien euro kost, ga dan naar een sympathieke wijnwinkel en ga dan niet in het schap van de supermarkt staan." Klei zegt dat je dan goed geadviseerd wordt en je dan ook eerder blij naar huis gaat. "Er is een heel kort lijstje van wijnen van onder de drie euro. Voor de prijs is het echt heel fatsoenlijk. Het zijn wijnen voor feesten en partijen. Slobber, maar best goede slobber." Klei heeft in zijn Omfietswijngids geen lijstje gemaakt met goede wijnen onder de vijf euro. "Dat zijn er teveel."

Quote

Het zijn wijnen voor feesten en partijen. Slobber, maar best goede slobber.

Nicolaas Klei

Keurmerken?

Tegenwoordig letten we allemaal op of producten een keurmerk hebben. Bij wijn denken veel mensen dat als er 'Appellation d'Origine Contrôlée' (AOC of AC) op het etiket staat dat dat een keurmerk is. Dat is echter niet zo. "Het is een herkomstgarantie. Appellation d'Origine Contrôlée Bordeaux komt uit Bordeaux, dat is wettelijk zo geregeld." Gouden medailles die wijnboeren op evenementen hebben gewonnen en vervolgens op het etiket zetten, zeggen ook helemaal niks volgens Klei.

Wat zegt het etiket?

Klei beaamt dat des te soberder het etiket, des te groter de kans op betere wijn. "Dat geldt ook voor de fles. Als die fles heel gelikt en smooth is, dan is daar veel geld naar gegaan." Als je dus te maken hebt met een 'gewone' fles en een sober etiket, dan is er meer geld besteed aan de wijn zelf.

Reageren? Dat kan onder dit artikel op Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel in je mailbox? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie