Binnenland

Koffer verdwenen bij Eurolines: recht op compensatie?

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Koffer verdwenen bij Eurolines: recht op compensatie?

[AVROTROS] Veel reizigers nemen binnen Europa de bus om bijvoorbeeld van Amsterdam naar Parijs of Berlijn te reizen. Het is een voordelige manier om op de plaats van bestemming te komen en soms goedkoper dan vliegen of de trein. Je bagage verdwijnt in het ruim van de bus, maar wie is aansprakelijk als je koffer of tas de eindbestemming niet gehaald heeft?

Koffer verdwenen bij Eurolines: recht op compensatie?



Tjeu Thompson reisde op Valentijnsdag van dit jaar vanuit Breda naar Parijs. De reis van Tjeu heeft een nare nasmaak, want zijn bagage ter waarde van 800 euro is tijdens die reis zoekgeraakt. Toen hij in Breda opstapte en zijn bagage in het laadruim van de bus werd geladen, ontving hij daarvoor een bonnetje. Daarmee had hij het bewijs in handen dat zijn bagage werkelijk in het laadruim van de bus van Eurolines belandde. Had hij daarmee ook de garantie dat Eurolines aansprakelijk is mocht er iets misgaan?

Bagage verdwenen

Onderweg naar Parijs stopte de bus een aantal keer, onder meer in Antwerpen en Brussel, maar ook aan de grens tussen België en Frankrijk. Daar vond een grote controle plaats van de passagiers en de bagage. Op dat moment ontdekte Tjeu dat zijn koffer er niet meer bij zat. Hij meldde dat aan de chauffeur die hem alleen maar kon vertellen dat hij in Parijs een formulier van vermissing in kon vullen.

Vergoeding

In Parijs heeft Tjeu het formulier voor vermiste bagage ingevuld en verder kon Eurolines op dat moment niets voor hem doen. In Nederland belde Tjeu direct met Eurolines, maar omdat zijn reis naar Parijs ging moest hij zich vervoegen bij Eurolines in Parijs. Uiteindelijk na enig mailverkeer meldde Eurolines dat zijn bagage inderdaad is zoekgeraakt en dat hij aanspraak kan maken op een vergoeding van maximaal 150 euro.

Bonnetje

Wie met Eurolines reist en bagage meeneemt dat in het laadruim van de bus wordt bewaard, krijgt een bonnetje dat ook aan de koffer of tas wordt bevestigd. Dit is een bewijs van afgifte voor de reiziger. Daarnaast is het, in theorie, een controlemoment voor de chauffeur dat de juiste eigenaar een bagagestuk op de bestemming weer terugkrijgt. Radar heeft met Eurolines contact gezocht en er werd bevestigd dat de bagage van Tjeu kwijt is. De reiziger heeft recht op compensatie.

Wat zeggen de algemene voorwaarden van Eurolines?

"Aansprakelijkheid voor diefstal, verlies of beschadiging van bagage die in het bagageruim wordt vervoerd, wordt slechts aanvaard indien en voorzover deze is ontstaan door opzet of grove nalatigheid van Eurolines of de door haar bij de uitvoering van de reis ingeschakelde vervoerders en tot maximaal een bedrag van €75,- per bagage, met uitzondering van het in punt 5.2 genoemde en indien is voldaan aan de voorwaarden vermeld in artikel 5.9. Waardevolle voorwerpen als geld, medicijnen, juwelen, edele metalen, laptop, computers, identificatie documenten etc. dienen als handbagage vervoerd te worden."

Hoe gaat dit bij concurrent Flixbus?

Flixbus geeft aan dat de passagier toch vooral zelf heel goed op z'n spullen moet letten, ook in het laadruim. "Aan grote haltes, onder meer Amsterdam Sloterdijk, hebben we stationspersoneel dat de chauffeurs ondersteunt bij het in- en uitchecken evenals het in- en uitladen van de bagage. Om verwisseling of zoekraak van de bagage te voorkomen, raden we passagiers aan om hun bagage mede het bonnetje dat we samen met het ticket verzenden te kenmerken en hun waardevolle voorwaarden als handbagage mee te nemen in de bus. Voor het geval dat de bagage zoekraakt vragen we de passagiers om ons gevonden voorwerpen forumlier in te vullen." In de voorwaarden van Flixbus lezen we het volgende: "Aansprakelijkheid wordt uitgesloten wanneer bagage wordt verloren zonder dat er een ongeval met de bus is geweest, evenals verwisseling of diefstal hiervan, behalve in gevallen van opzet en grove nalatigheid." Even verderop: "De beperkingen en uitsluitingen van aansprakelijkheid gelden niet voor een wettelijk verplichte aansprakelijkheid zonder schuld of indien een garantie op basis van het niet-aansprakelijkheidsprincipe in afzonderlijke gevallen is aangenomen."

Waar kan je terecht met een claim?

We spreken met Eva Calvelo van het Europees Consumenten Centrum (ECC). Het ECC bemiddelt en geeft juridische adviezen en informatie aan burgers van Europa die in een conflict zijn geraakt met een partij in een ander EU-land. Dat is gratis. Calvelo vertelt ons over de plicht van de vervoerder om de bagage die in het laadruim ligt goed in bewaring te nemen. Aangezien in de algemene voorwaarden wel één en ander is uitgesloten en de busmaatschappij wel een compensatie biedt, is het vooral heel belangrijk dat de reiziger zelf een goede reisverzekering heeft. Daarbij komt natuurlijk de logische opmerking, maar die plaatsen de busmaatschappijen zelf ook, om zeer waardevolle spullen altijd in het oog te houden en in de handbagage te vervoeren. Verder blijft het belangrijk om je bagage te voorzien van een naamlabel.

Reactie Koninklijk Nederlands Vervoer

Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV), de koepelorganisatie voor het beroepspersonenvervoer, vertelt ons dat bij zoekgeraakte bagage in eerste instantie de vervoerder aansprakelijk is, maar dat in de algemene voorwaarden nader is bepaald, hoe het werkelijk geregeld is.

Bewaar je bonnetje!

Wat is dan de waarde van het bonnetje dat je krijgt als je je bagage hebt afgegeven? In feite heb je daarmee het bewijs in handen dan dat jij je bagage hebt afgegeven en in het laadruim is gestopt. Als je die bonnetjes niet zou hebben kun je helemaal niet aantonen dat je je bagage hebt afgegeven. Je hebt ze dus vooral nodig om dat eventueel achteraf aan te tonen.

Reageren? Dat kan onder dit artikel op Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel in je mailbox? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Ster advertentie
Ster advertentie