Tijdelijke huurcontracten: wat zijn de regels?
- Nieuws
- Tijdelijke huurcontracten: wat zijn de regels?
[AVROTROS] Hospitahuur, short stay, tussenhuur, campuscontract, bruikleen, antikraak, Leegstandwet, jongerencontract, contract voor grote gezinnen, contracten voor kamers of woningen: het zijn allemaal voorbeelden van tijdelijke huur. Op ons forum lezen we het topic van paulpoule. Hij wil in augustus van een vriend een huis huren voor een jaar. Zijn vriend wil graag voor één april een maand huur en de borg ontvangen hebben. Forumlid paulpoule vind de voorwaarde ongebruikelijk en vraagt zich af of dit de normale gang van zaken is.
Tijdelijke huurcontracten: wat zijn de regels?
Ongebruikelijk
Marcel Trip is van de Woonbond. Hij geeft antwoord op de vraag en zegt dat het wat ongebruikelijk is om zo ver van te voren al te betalen. Het gaat om vier maanden. Je hoeft daar als tijdelijke huurder ook niet mee akkoord te gaan. Het mag echter wel. Trip vindt het logischer om de eerste betaling kort voor ingaan van het huurcontract te doen.
Tussenhuur
In dit voorbeeld gaat het om tussenhuur, dit is een vorm van tijdelijke huur. Een andere naam voor tussenhuur is huisbewaring of diplomatenclausule. Als je een huis huurt mag je dat aan iemand anders verhuren als je bijvoorbeeld een jaar op reis gaat. Je moet dan wel toestemming vragen aan de oorspronkelijke verhuurder. De periode moet kort zijn en je moet de intentie hebben om na een vaststaande periode weer terug te keren in de woning.
Wat moet er in het contract staan?
Van belang is dat in de huurovereenkomst de reden staat voor de tussenhuur. Ook moet er een specifieke huurperiode met einddatum in staan. Trip: "De verhuurder moet de huurovereenkomst volgens de wettelijke regels opzeggen. De tussenhuurder kan niet eerder dan de einddatum opzeggen, tenzij dit schriftelijk is afgesproken".
Onderhuur
Als je een huurwoning hebt die je wil verhuren voor een bepaalde periode, dan kan je dat zien als een soort tussenhuur. Het is volgens Trip gangbaar dat dezelfde huurprijs wordt gehanteerd voor de onderhuurder. Het is niet de bedoeling dat de onderverhuurder hieraan verdient. Als tijdelijke huurder heb je ook huurbescherming, alhoewel die wel minder is dan bij contracten voor onbepaalde tijd.
Tussentijds opzeggen
Een ander verhaal op het Radar-forum werd verteld door s.d.muler. Dit forumlid heeft een tijdelijk huurcontract en wil daar na zes maanden al van af. In zijn contract voor tijdelijke huur staat een periode van twee jaar en 24 dagen. Marcel Trip van de Woonbond reageert dat je tijdelijke contracten altijd tussentijd op kan zeggen. "Het kan zijn dat er een minimum huurtijd in een contract staat, maar dit mag juist niet bij tijdelijke contracten. Een minimum contractduur afspreken kan alleen bij een contract voor onbepaalde tijd."
Reageren? Dat kan onder dit artikel op Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel in je mailbox? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.
Video niet beschikbaar